Sidor

söndag 21 augusti 2011

Setúbal. (Portugal)

Setúbal är den viktigaste staden i Setúbal kommun i Portugal med en total yta på 172,0 km ² och en befolkning på 118.696 invånare i kommunen. Den riktiga staden har 89.303 invånare.

I tider av Al-Andalus var staden känd som Shetúbar ( arabiska : شطوبر [ʃɛt ˤ u ː Bær] ). I den 19-talet var hamnen kallades St Ubes på engelska och St Yves på franska.

Kommunens semester är den 15 september som markerar datum under året 1860 som kung Pedro V av Portugal officiellt erkänts Setúbal som en stad .
Den nuvarande borgmästaren är Maria das Dores Meira, utsedd av demokratiska Unity Coalition .

Sätet för kommunen är staden Setúbal, belägen på norra stranden av floden Sado mynning , ca 40 km söder om Portugals huvudstad Lissabon . Det är också säte för Setúbal distriktet .

I början av 20-talet, var Setúbal ett viktigt centrum för Portugals fiskeindustri, särskilt sardiner . Men ingen av de många fabriker sedan skapade drift idag. Även om dess industriella livet är på tillbakagång, är turismen uppfattas som en stor möjlighet för framtiden eftersom den närliggande kusten av Arrábida naturpark erbjuder vackra stränder och orörd natur. En delfin koloni lever i Sado floden . Över älven på södra stranden ligger halvön Tróia , där flera höga lyxiga resorts byggdes och övergavs efter att förverkliga de byggs på att sjunka, instabil mark. Som av 2005, är ett nytt lyxhotell planeras att ersätta dagens Tróia . Tróiahalvön kan synskadade från Albarquel , en strand i norra stranden av mynningen belägna, i början av Arrábida.

De viktigaste historiska monument i staden Setúbal är klostret av Jesus , med en 15th-16th century kyrka som representerar en av de första byggnaderna i det portugisiska slutet av gotisk stil som kallas Manueline .
Även av intresse är de São Julião kyrkan , även med Manueline portaler. Den Castelo de São Filipe , är en 16: e-17th century fästning på norra stranden av Sado floden, övervakar staden. Fästningen byggdes om till ett lyxhotell ( pousada ).
Teatro Animação de Setúbal är baserat i Setúbal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar