Sidor

tisdag 23 augusti 2011

Vest-Agder. (Norge)

Vest-Agder är Norges sydligaste län . Den gränsar Rogaland i väster, Aust-Agder i öster och norr och Skagerrak i söder. Kustlinjen är 709 km lång. Publiken är 170 377 ( 1 januari 2010 ).
Länsstyrelsen ligger i Kristiansand .
Vest-Agder län motsvarande i huvudområdet att även 1918 hade namnet listor och Mandals AMT , och Kristiansand, som stod utanför länet.

Namnet College har grundläggande mening "brygga" och finns t ex. i Cap d'Agde (= Kap College) på franska medelhavskusten.

Vest-Agder, som består nästan helt av berggrund , gjorde Caledonian bergen genom vikning skjutlock når inte så långt söderut. Vanliga bergarter är gnejs , granit och marmor . I Knaben gruvor i norra Kvinesdal har brutits molybden .

Längs den västra kusten i Agder är en utlöpare av Golfströmmen innan det avleds genom att blanda med flöden från öst för att gå söderut till Danmark. Detta ger en ocean temperaturer är en bidragande faktor till länet, landets varmaste och soligaste klimat.

Den naturliga miljön, Vest-Agder en mycket varierad län, där ett antal nord-sydlig gå elvedalfører har satt ramarna för resursbas och avveckling. Områden som lämpar sig för jordbruk finns främst längs kusten och i dalar och höglandet som utgör merparten av länets marken är karg. Lista halvön i sydvästra länet är en av de bästa jordbruksområden, där jordbruket är fortfarande en viktig industri.
Kultur Geografiskt Western College ett övergångsområde mellan vissa östra och västra Norge, dels mellan kontinenten och Norge. I förhistorisk tid, är det just i denna region som kultur-specifika egenskaper som är kopplade respektive i öster och väster om landet, möts. Anslutningarna till Danmark, särskilt på Jylland, har varit särskilt hårt i Vest-Agder. Byggnaden och arkitektur, det finns många exempel på länets position som en övergång område på senare tid.

Vest-Agder kultur - som Aust-Agder - uppdelat tydligt i en inhemsk kultur och en kultur. I äldre tider, kustkultur av robusta och präglas av rederinäringen, som kännetecknas av hög kriminalitet. Men en kristen väckelse i 1900-talet förändrats en hel del av kust-mentalitet. Inland kulturen har mycket lite påverkats av religiösa och har rötter i dalen sätet och den andra dalar förkristna traditioner. Traditionellt, inre utsträckning varit starka republikanska (1905) och församlingen av Labor , men detta parti är svagt längs kusten.

Kustområden är kända för sin starka traditioner av kristendomen med en stor del av befolkningen som kallar sig kristna. Ett exempel på detta är det Kristdemokraterna som bara har 7,6 procent stöd i landet som helhet, medan i Vest-Agder hade 18-20% närvaro förrän de senaste 5-10 åren, när partiet har minskat något till förmån för Fremskrittspartiet . Många i väst College är medlemmar av oberoende kristna kyrkor, inklusive Sharon Valley i Kvinesdal är ett nav i lavkirkelige kyrkan representerar pingstvänner. Länet kallas ofta spänne av den norska Bibelbältet .

I Norge, i genomsnitt 5% av befolkningen i veckotidningen gudstjänster, medan det i West College deltar 12%.
En tredje, stark kulturell impuls i västra delen av länet till följd av banden till USA , där ett oproportionerligt stort antal utvandrade från Vest-Agder. Väster om länet slutade många emigranter till "pendla" mellan USA och Western College, för med sig amerikansk populärkultur till områden som listan Lyngdal och Kvinesdal. Dessa kulturella influenser syns tydligt i dag.

Länet har ett varierat kulturutbud med ett antal lokala festivaler, inklusive Quart Festivalen har en unik position. Det finns också varierat kulturliv i synnerhet i Kristiansand, där Agder Teater har regionala särdrag. Det finns en rik teatralisk tradition i staden, från Dramatiska Sällskapet , som grundades 1787 och fram till Villa Rose Theatre , Idun Teater och Samsen kultur som den drivande miljöer idag. Kristiansand Symfoniorkester har kontor i College Theatre. Det är under konstruktion ett nytt kulturellt centrum med en stor scen på Odderøya i Kristiansand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar