Sidor

onsdag 24 augusti 2011

Vukovar. (Kroatien)

Vukovar är en stad i östra Kroatien , och den största floden hamnen i Kroatien ligger vid sammanflödet av Vuka floden och Donau .

Vukovar är centrum för Vukovar-Syrmia län . Stadens registrerade befolkning var 30.126 i folkräkningen 2001, med 31.670 i kommunen.

Namnet Vukovar betyder "staden vid floden Vuka" ("Vuko" från floden Vuka, och "var" från det ungerska ordet för "slott"). Namnet på floden Vuka själv härstammar från slaviska ordet "Vuk", som betyder "varg". I Ungern är staden känd som Vukovar eller Valkóvár , i tyska som Wukowar , och i Turkiet som Vukovar .

Tidig historia:
Slaviska stammar bosatte sig i området i 6: e århundradet. I den 9: e århundradet regionen var en del av de slaviska Balaton Furstendömet styrdes av prins Pribina , en del av furstendömet Pannoniska Kroatien styrdes av prins Ljudevit , och en del av bulgariska riket . I den 11: e-12-talet, var regionen en del av konungariket Kroatien , från 13 till 16-talet en del av kungariket Ungern , och i 16: e-17th century del av det ottomanska imperiet .

Vukovar nämndes först i 13-talet som Volko , Walk , Wolkov (original kroatiska / slaviska namnet på staden var Vukovo ). Sedan den 14: e-talet var det vanligaste namnet som används för staden Vukovar ( Vukovar ). Under administrering av den medeltida kungariket Ungern , var staden ett säte Valko (kroatiska: Vuka) län, som ligger mellan floderna Drava och Sava , medan under ottomanska administrationen att det var en del av Sanjak av Syrmia . I slutet av den ottomanska administrationen, numrerade stadens befolkning om 3000 invånare.

Habsburg Monarchy och Jugoslavien:
Sedan slutet av 17-talet var Vukovar en del av den habsburgska monarkin och senare inkluderas i Konungariket Slavonien , en habsburgska provins som formellt var en del av både Konungariket Kroatien och kungariket Ungern . Under denna tid var Vukovar ett säte för Syrmia län . Senare blev Vukovar en del av konungariket Kroatien-Slavonien , skapas när Konungariket Slavonien och Konungariket Kroatien slogs samman 1868.

År 1918 blev Vukovar en del av den nybildade konungariket serber, kroater och slovener (senare kallad Jugoslavien ). Mellan 1918 och 1922, var Vukovar administrativa sätet för Syrmia (Srijems, Srem) län, och mellan 1922 och 1929 var det administrativa sätet för Syrmia oblast. Sedan 1929, det var en del av Sava Banovina , och början på 1939 var det en del av Banovina i Kroatien . Mellan 1941 och 1944, var Vukovar en del av den oberoende staten Kroatien . Under andra världskriget staden bombades av de allierade. Under 2008 en odetonerad bomb hittades i staden från denna tid.

Från 1945 var det en del av Folkrepubliken Kroatien inom nya socialistiska federala republiken Jugoslavien .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar