Sidor

söndag 4 september 2011

Apeldoorn. (Holland)

Apeldoorn är en kommun och stad i provinsen Gelderland , cirka 60 mil sydost om Amsterdam , i mitten av Holland .

Det är ett regionalt centrum och har 155 tusen (2011). Kommun Apeldoorn, inklusive byar som Beekbergen , Loenen och Hoenderloo , har över 155.000 invånare.

Den västra delen av kommunen ligger på Veluwe åsen, ligger den östra hälften i IJssel dalen. Fred de Graaf av VVD är borgmästare i Apeldoorn.

Staden Apeldoorn:

Den äldsta kända hänvisning till Apeldoorn, som då hette Appoldro, är från den 8: e århundradet. Uppgörelsen kom till vid den punkt där den gamla vägen från Amersfoort till Deventer korsade att från Arnhem till Zwolle . En 1740 karta hänvisar till det som en pp eldoorn.

I närheten är favorit land-sits av den kungliga familjen i Nederländerna kallas palatset het Nieuwe Loo (numera Het Loo ). Det var ursprungligen ett jaktslott av hertigarna av Gelderland, men i sin nuvarande form datum huvudsakligen från tiden för dåvarande ståthållaren Vilhelm III av England (1685-1686).

Den yngre syster till den holländska drottningen, prinsessan Margriet , bor i närheten slottet Het Loo, med maken Pieter van Vollenhoven .
Apeldoorn var en relativt obetydlig plats fram till den stora byggprojekt av 19-talet och de av tiden efter andra världskriget .

Den protestantiska kyrkan restaurerades efter en brand 1890. Den romersk-katolska Mariakerk är ett nationellt monument. Apeldoorn besitter stora pappersbruk, många kontor ( Centraal Beheer , ett försäkringsbolag, de nederländska skattemyndigheterna tjänster, "Kadaster", regeringen fastighetsregister tjänsten, och lite mer), en tidning bolag, vissa sjukhus och vårdhem. Med över 80.000 personer som arbetar i regionen, är Apeldoorn en av de viktigaste arbetsförmedlingar i östra Nederländerna. Apeldoorn har också flera viktiga pedagogiska institut, såsom Saxion yrkeshögskola (hotell-och fastighetsförvaltning) och Nederländerna polisskolan.

Apenheul är en djurpark som är värd ett antal olika typer av apor och apor , varav vissa är fria att gå runt besökarna. Den ligger i den västra kanten av Apeldoorn och kan lätt nås med lokalbuss 2, 3 och 5.

Det finns också en nöjespark som ligger i Apeldoorn, kallad Koningin Juliana Toren (Drottning Juliana Tower). Det är beläget i närheten av Apenheul och ligger på vägen till Hoog Soeren. Det kallas Koningin Juliana Toren grund av tornet, som byggdes 1910 och blev senare uppkallad efter drottning Juliana .
Det lokala sjukhuset är Gelre sjukhuset erbjuder sekundär hälsovård till Apeldoorn och omgivande städer.

Apeldoorn järnvägsstationen är ändstationen för Veluwse Stoomtrein Maatschappij , en bevarad ångtåg som går till Dieren via Beekbergen .
I april 2009 Apeldoorn var världens nyhet, då åtta människor dödades när en man försökte attackera den holländska kungliga familjen under en Drottningens dag firandet genom att krascha sin bil nära den kungliga familjens buss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar