Sidor

fredag 2 september 2011

Bácsalmás. (Ungern)

Bácsalmás är en liten stad i södra Ungern i regionen Bácska ( Bács-Kiskun län) nära gränsen till Vojvodina regionen Serbien , med en befolkning av 7694 personer.

Historia

På medeltiden kom regionen under kontroll av de magyarerna som absorberas av slaviska och kvarleva Avar befolkningen. Det fanns arkeologiska bevis finns i olika små byar under medeltiden. Området var under ägandet av János Hunyadi i 15: e århundradet. Med ankomsten av turkarna , försvann befolkningen och var från början ersatts av kroater ( Bunjevci ) som kom från Bosnien och den kroatiska Littoral . Det första omnämnandet byn kommer från 1543 i bokföringen av Ärkebiskopsämbete av Kalocsa .

I den 17: e-talet fanns en stadig tillströmning av kroater under ledning av franciskanerna från Bosnien . Den sista stora gruppen kom under ledning av kaptenerna Marković och Vidaković.
Med den turkiska nederlaget vid slaget vid Zenta , kom Bácsalmás under kontroll av habsburgarna där det blev en del av Militär gräns .

År 1772 fick byn ett Urbarium som skrevs i kroatiska språket , vilket avspeglades majoriteten av befolkningen. Det Urbarium var för markägare i byn som består av 72 Bunjevci , 11 ungrare , tre slovaker och 2 Roma . På 1780-talet, 195 tyska var familjer avgöras av Habsburgarna i Bácsalmás som fortsatte att vara den överväldigande majoriteten fram till 1945. De flesta av dessa nybyggare kom från Schwaben , Alsace och Mainz . I de följande tio åren har mark bidrag ges till nyligen adlad män från närområdet till den ungerska familjen Németszeghy, Koronay och kroatiska familjer Antunovic, Rudić, Kovacic och Šišković.

I den 19: e talet blev staden ett centrum för vin-och spannmålsproduktion som exporteras främst till Österrike och Böhmen . Det blev också en viktig järnvägen korsning. I själva verket blev det ett välmående samhälle. Dock behöll det sin lantliga karaktär hela tiden med en stark hantverkare klass som tjänade den omgivande regionen.

År 1941 hade staden en befolkning på 13 tusen, två tredjedelar av dem var tyskar ( Danube Swabians ). Under 1945-1946 var de flesta tyskar utvisades och ungrare fördes från Slovakien att ersätta dem.
År 1986 blev Bácsalmás en stad med en befolkning på över 8000. Med nedläggningen av vissa branscher och reformerna inom jordbrukssektorn , är staden att förlora sin befolkning. Bácsalmás kämpar för att ersätta den minskande jordbrukssektorn, men alternativen är svåra att hitta. I lantbrukskooperationen privatiserades i början av 1990 och den lokala State Farm ackumulerade stora skulder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar