Sidor

onsdag 28 september 2011

Fjaler. (Norge)

Fjaler är en kommun i länet i Sogn og Fjordane , Norge . Det ligger i den traditionella distriktet i Sunnfjord . Den administrativa centrum är byn Dale . Andra platser i Fjaler inkluderar Flekke och Espedal .

Det var födelseplats kände norske poeten Jakob Sande . Den Röda korset Nordic United World College i Haugland, en av de tolv United World Colleges i världen finns också här, liksom Åsnes skidor fabriken, Nordic Art Centre vid Dalsåsen och Dale / Jarl sko fabrik . Det finns en bilfärja från Dale till Eikenes i Askvoll kommun, och bussar avgår till Førde , Rysjedalsvika, Hyllestad och väster om Fjaler. Førde flygplats, Bringeland är 28 kilometer öster, med flyg till Oslo och Bergen .

Allmän information:

Ytre Holmedal bildades som en kommun den 1 januari 1838 (se formannskapsdistrikt ). Den ursprungliga Kommunen var identisk med Ytre Holmedal socken ( prestegjeld ) med sub-församlingar ( sokn ) i Holmedal, Dale och Fjaler. År 1912, namnet Ytre Holmedal ändrades till Fjaler .

Den 1 januari 1990, var några ändringar av gränserna mellan Fjaler, Gaular och Askvoll . Fure, Folkestad och Våge (befolkning: 482) i Askvoll överfördes till Fjaler. Vårdal, Holmedal, Rivedal, och en del av Hestad (befolkning: 731) i Fjaler överfördes till Askvoll. De delar av Hestad som inte gick att Askvoll (befolkning: 90) överfördes till Gaular.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar