Sidor

lördag 24 september 2011

Flåm. (Norge)

Flåm är en by vid den inre änden av Aurlandsfjorden, en arm av Sognefjorden . Byn ligger i kommunen Aurland i Sogn og Fjordane län, Norge .

Byn ligger längs E16 motorvägen, ca 7 km (4,3 km) sydväst om Aurlandsvangen , 12 km (7,5 km) söder om Undredal , och 15 kilometer (9,3 mil) öster om Gudvangen (genom Gudvanga tunneln ).

Namn:

Namnet Flåm är dokumenterat så tidigt som 1340 som Flaam . Det härstammar från den pluralis dativ form av fornnordiska ordet fla betyder "vanlig, platt bit mark", och det syftar på flodslätter i Flåm floden.

Byn Flåm är ett populärt turistmål och har varit så sedan slutet av 19th century. Den tar emot idag nästan 450.000 besökare per år. De flesta kommer att njuta av den vackra 20-kilometer (12 km) Flåm järnväg ( norska : Flåmsbana ) mellan Flåm och Myrdal , en av de brantaste järnvägsspår vid 1 på 18 (oräknat kuggstångsbanor ) i världen. Det finns också ett par spiraler .

En före detta järnväg stationshuset i Flåm hyser nu ett museum tillägnat Flåm järnvägen.
Hamnen i Flåm får några 131 kryssningsfartyg per år, inklusive RMS Queen Mary 2 .

Den Rallarvegen vägen mellan Flåm och Finse är populär bland cykelturister. Den europeiska vägen E16 motorvägen mellan Oslo och Bergen går genom Flåm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar