Sidor

lördag 3 september 2011

Folldal. (Norge)

Folldal är en kommun i Hedmark län , Norge . Det är en del av den traditionella regionen i Dovre .

Administrativt centrum i kommunen är byn Folldal. Den nya kommun Folldal skildes från Alvdal 1914.

Namn:

Det första elementet är floden namnet Folla och det sista elementet är dal som betyder " dal "eller" Dale ". Innebörden av floden namnet är okänt (kanske "den breda ett").
Coat-of-armar:

Den coat-of-armar är från modern tid. De beviljades 1988. Armarna visar en guldfärgad hacka på en röd bakgrund. Detta valdes för att representera gruvdrift och jordbruk i kommunen.

Historia:

Den Folldal fungerar (Folldal Verk) grundades 1748. Folldal största koppargruva , Gammelgruva öppnade också 1748. I gruvorna stängdes 1941.
Kyrkan i Folldal var en satellit kyrka som i Lesja , som var kyrkan på järnmalm gruvorna i Lesjaverk (Lesja Iron Works). Per Berg rapporter,
"När klockaren Ola Kring dog i Lesja år 1751, var Fredrik Wiborg utnämndes klockare där och presenterades för församlingen den tredje söndagen efter Trinity.

Det var sannerligen inte något väldigt speciellt med att vara lärare i Ringsaker , om han var villig att ändra på det för att vara en klockare. Inga hus eller mark gick med posten och arbetet var hårt. I Lesja socken fanns tre satellit kyrkor - Lesjeverk, Dovre och Folldal. Den avstånden var stora och det kan vara mycket svårt på vintern. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar