Sidor

söndag 25 september 2011

Leskovac. (Serbien)

Leskovac är en stad och kommun i södra Serbien . Det är administrativt centrum för Jablanica distriktet i Serbien. Enligt 2002 års folkräkning hade staden 94.758 invånare, medan kommunen befolkningen var 156.252.

Historia:

Spår av liv Brnjica kultur (8: e århundradet f Kr) ses vid Hisar Hill som var skyddad av en djup vallgrav med en palissad på insidan, en befästning som liknar en annan befästning på Gradac plats i Lanište i Velika Morava bassängen.

En yngre järnåldern bosättning fanns vid Hisar anor från 6: e-talet f.Kr. fram till 4: e århundradet f Kr. Förutom grekiska fibulor och keramik, Triballi har (Thracian) gravar grävts under 2005. Arkeologiska fynd från flera lager webbplatser visar att Scordisci och Triballi . bebodde Leskovac dalen innan den romerska erövringen i 1: a-talet f.Kr.

Berömda kulturhistoriska minnesmärken i detta område är: romerska begravningsplatsen i Mala Kopasnica ursprung från 2: a århundradet e. Kr, det östromerska staden Justiniana Prima byggs i 535 AD. Slaverna bosatte sig i regionen i 6: e-talet, och staden var känd som Dubočica .
Slaget vid Dubočica ägde rum den 24 september 1454, mellan den serbiska Despotate och de invaderande Osmanska riket , och slutade i en serbisk seger. Under ottomanska regeln Leskovac var en del av Sanjak Nis .

Den Jasunje kloster tillägnat Jungfru Förklaringsberget och St Johannes Döparen byggdes 1499 som en gåva av systern Ksenija. The Church of St Johannes Döparen byggdes på 16-talet.

Leskovac blev en del av Serbien efter fördraget i Berlin , då Serbien blev också helt oberoende av det ottomanska riket. Full självständighet från det osmanska Balkan hade initialt en negativ inverkan på handeln. Men i slutet av 19th-talet var staden Leskovac känd över hela Balkan för de seminarier som vände hampa till rep. Leskovac var känd som Leskofça under ottomanska styret och har avgränsas till Nis sanjak fram till 1878.

Snart fanns det tre vattenkvarn driven spets producenter i regionen. 1896, grundarna av dessa företag slagit samman sina resurser och köpte fabriken utrustning för tillverkning av ylletyg från tyska riket . Detta var den första fabriken i utkanten av staden. År 1903 var en fabrik för hampa bearbetning byggd på åstranden norr om den gamla stadskärnan. Mitt i den första serbiska upproret i serbiska revolutionen (1804-1815), en förbjuden Serbisk-ortodoxa kyrkan byggdes i staden, genom att lura den turkiska herrarna att byggnaden istället skulle tjäna som bostad för staden-prästen, och lagt till en skorsten , därav namnet Odžaklija ( skorsten ).

År 1922 öppnade Teokarevic familjen en fabrik ylletyg i den lilla staden Vucje nära Leskovac. Genom 1938, anställd privat textilfabrikerna i Leskovac stan 2560 arbetare i 1870-talet fanns det tusentals av hampa-processorer i Leskovac, producerar upp till 150.000 lass per år.

Staden var en gång känd som "Lilla Manchester" på grund av sitt 19-talets textilindustri som var näst som Manchester , England . Staden fortsatte att vara en stor textil mitten tills kommunismens sammanbrott i Östeuropa, men på grund av ekonomiska isolering av Serbien till följd av etniska krig, dess avlägsna läge, och underlåtenhet att privatisera kvarnar, kollapsade branschen vilket resulterar i depression av ekonomin i området.

Andra världskriget:

Under andra världskriget var staden en del av Nedić är Serbien . Det var tungt bombades av de allierade 1944, med uppskattningar av civila offer varierar från över tusen till sex tusen. Den tyngsta bombningarna inträffade den 6 september 1944 när det mesta av den centrala delen av staden förstördes . Det datum är markerat årligen i staden.

Fitzroy Maclean chefen för den brittiska militära uppdraget till Partisan skrev ..... när vi såg hela Leskovac tycktes stiga kroppsliga i luften i en tornado av damm och rök och skräp, och en stor rivande ljud föll på våra öron. ..... Vad fanns kvar av Leskovac låg insvept i ett täcke av rök, flera byggnader verkade brinna våldsamt. Även anhängarna verkade dämpad. Detta var en del av Operation Ratweek att attackera fienden tillbakadragande och flygspaning hade bekräftat förekomsten av en stark koncentration av pansar och motor transporter där, även om han sa att använda 50 "Heavies" eller flygande fästningar gjorde verkar snarare som att ta en slägga för att knäcka en valnöt. .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar