Sidor

måndag 5 september 2011

Mjøndalen. (Norge)

Mjøndalen är administrativt centrum för Nedre Eiker kommun i Buskerud län, Norge . Den ligger söder om Drammenselva floden motsatsen till Krokstadelva .

Historia:

Mjøndalen har traditionellt varit en järnväg plats mest känd som ett industriellt sågverk plats. Historiskt Mjøndalen var känd för sin industri, inklusive papper & massa och en betydande cellulosa industri. Produktionen av trävaror och möbler finns också traditionell kommersiell verksamhet. Alla pappersbruk stängdes i slutet av 1960 och början av 1970-talet.

Mjøndalen har en vänlig sport rivalitet med de närliggande samhällena Solbergelva och Krokstadelva . Rivaliteten är mest i idrotter som fotboll och bandy och längdskidåkning . I bandy, Mjøndalen IF har blivit norsk mästare flera gånger.

Portåsen - Wildenveys Rike:

Portåsen - Wildenveys Rike är ett centrum hedra livet och skrivandet av Herman Wildenvey , en framstående norsk poet. Herman Wildenvey bodde de tre första åren av sitt liv i Mjøndalen. Vid tre års ålder var han flyttade till Portåsen gård i utkanten av skogen ovanför byn.

Idag Portåsen är en mötesplats och plats för lokala, regionala och nationella artister. På webbplatsen finns ett nyrenoverat hus och byggnader gård. Stiftelsen Portåsen är den organisation som arbetar med utvecklingen av Portåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar