Sidor

söndag 11 september 2011

Mlawa. (Polen)

Mlawa [mwava] är en stad i norra och centrala Polen med 30.623 invånare (2004). Det är huvudstad i Mlawa län .

Staden ligger i Masovien (sedan 1999), som tidigare var en del av Ciechanów Voivodeship (sedan 1975). Under Invasion av Polen från 1939 det stora slaget vid Mlawa utkämpades norr om den.

Historia:

Första omnämnandet av Mlawa kommer från den 2 juli 1426 , då tre furstar Mazovien - Siemowit V, Trojden II och Wladyslaw Jag kom hit för ett möte i en lokal domstol. Det är inte känt om Mlawa hade redan en stadskärna, eftersom det inte finns några källor som skulle bevisa det. Tre år senare, Mlawa inkorporerades som stad och i 1521 under den polsk-Tyska kriget var staden tillfångatogs och loooted av Tyska orden . I 1659 staden brändes av svenska trupper , och i 1795 , efter Partitioner av Polen , blev Mlawa del av kungariket Preussen .

Efter Napoleonkrigen var Mlawa införlivas i ryska riket , där det återstod till första världskriget . Eftersom staden låg i anslutning till före 1914 rysk-tyska gränsen, var Mlawa område av hårda strider, byter ägare fjorton gånger. I interbellum perioden regeringen i den polska republiken byggas här flera befästningar, och i öppningen stadier av andra världskriget , de framryckande tyska Wehrmacht möter starkt motstånd från den polska armén på Mlawa.
År 1991 var det teater i Mlawa pogrom .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar