Sidor

måndag 9 januari 2012

More og Romsdal. (Norge)

Møre og Romsdal ( hjälp · info ) är ett län i den nordligaste delen av västra Norge . Det gränsar till länen Sør-Trøndelag , Oppland och Sogn og Fjordane .


Länsstyrelsen ligger i Molde , medan Ålesund är den största staden.

Namnet Møre og Romsdal skapades 1936. Den första delen refererar till distrikten Nordmøre och Sunnmøre , och det sista elementet avser Romsdal . Fram till 1919 var länet kallades "Romsdal amt ", och från 1919 till 1935" Mer fylke ".


För betydelser av namnen ser stiftet av Møre och Romsdal .

Geografi:
Traditionellt har länet delats in i tre distrikt. Från norr till söder, dessa är Nordmøre , Romsdal och Sunnmøre . Även om distrikten inte har separata regeringar och trots moderna väg-, sjö-och flygförbindelserna i hela länet, de tre distrikten fortfarande har sin egen identitet på många sätt.



Historiskt sett har förbindelserna varit starkare mellan Nordmøre och Sør-Trøndelag i norr, Romsdal och Oppland i öster, och Sunnmøre och Sogn og Fjordane i söder, än internt. Skillnader i dialekterna mellan de tre stadsdelarna bära tydliga bevis på detta. På grund av geografiska särdrag, har länet många befolkade öar och genomkorsas av flera djupa fjordar. På grund av sin svåra terräng, har Møre og Romsdal varit mycket beroende av båttrafik, och dess huvudsakliga bilfärja företag, MRF , har funnits sedan 1921.

Settlements:
Møre og Romsdal har sex bosättningar med stadsrättigheter. De största tre var städer innan 1993 då kommunerna fick ge stadsrättigheter vilket ledde till en ökning av antalet städer. Länet innehåller flera andra tätorter (enligt statistik Norge ) utan stadsrättigheter, varje kommun förutom Halsa och Smøla innehåller minst ett. Från och med 1 januari 2009 bodde 166.374 personer (66,8 procent av befolkningen) i en stadsbebyggelse.


Befolkningstätheten är som störst nära kusten, med alla länets städer ligger på saltvatten.
Den största staden i länet är Ålesund , med en befolkning på 42.317 i kommunen och 46.471 i tätorten som det är tillsammans med delar av Sula .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar