Sidor

torsdag 5 januari 2012

Niedersachsen. (Tyskland)

Niedersachsen är ett förbundsland i förbundsrepubliken Tyskland.

Niedersachsen är den till ytan efter Bayern näst största av de tyska delstaterna och är belägen i förbundsrepublikens nordvästra hörn.


Delstaten bildades efter andra världskriget av ett antal hertigdömen med mera som ingick i den brittiska ockupationszonen. Den har för närvarande ca 8,0 miljoner invånare och en areal som uppgår till ca 47 600 km². Huvudstad är Hannover.

Geografi:
Niedersachsen är beläget i norra Tyskland. Delstaten sträcker sig från Nordsjökusten och floden Elbe i norr till bergsområdet Harz i sydost. Nordöstra och västra Niedersachsen ligger på det nordtyska låglandet. I nordost, bland annat runt Lüneburger Heide, dominerar sandjord och landskapstypen geest. I övrigt präglas delstaten av bördig jordbruksmark. Vid Nordsjökusten finns områden med marskland.


Bland Niedersachsens viktigaste floder kan Ems, Weser, Aller och Elbe nämnas. Delstatens högsta berg är Wurmberg (971 meter över havet) i Harz. Det lägst belägna området är Freepsum i Krummhörn, Ostfriesland (2,5 meter under havsnivån).


Niedersachsen centrala delar vad gäller bosättning, näringsliv och infrastruktur är runt städerna Stadthagen, Hannover, Celle, Braunschweig, Wolfsburg, Hildesheim och Salzgitter.

Historia:
Namnet Niedersachsen härstammar från den germanska folkstammen saxare som levde i det som är nuvarande nordvästra Tyskland. Det gamla saxiska landet började kallas "nedre Sachsen", Niedersachsen, för att skilja det från de områden i mellersta Tyskland som med tiden kom att kallas Sachsen eller "övre Sachsen", Obersachsen. Både Niedersachsen och Obersachsen var delar av det tysk-romerska riket.


Niedersachsen bestod av ett flertal olika mindre furstendömen, hertigdömen, grevskap och biskopsdömen. Det fanns under lång tid även en särskild bindning mellan Hannover och England. De stater som fanns kvar längst var Kungariket Hannover (efter 1866 en preussisk provins), Hertigdömet Braunschweig, Storhertidömet Oldenburg och Furstendömet Schaumburg-Lippe (efter 1919 fristater).


Den nuvarande delstaten Niedersachsen bildades efter andra världskriget med Hannover som huvudstad. I december 1946 sammanträdde Niedersachsens lantdag för första gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar