Sidor

måndag 26 maj 2014

En svart dag för Europa ?

Som någon sa på Twitter – att det inte ens hann gå hundra år innan nazisterna gjorde comeback i Europa. Men nu marscherar de in i parlamentet, att döma av de tidiga prognoserna.
Enligt de första valresultaten är nationalistiska partier störst i flera länder. Det är Frankrikes Front National med 25 procent av rösterna, Dansk Folkeparti blir störst i Danmark med 23 procent, i Österrike får högerextrema Frihetspartiet 20 procent och även i Storbritannien verkar det som om UKIP blir största parti i EU-valet.
I Grekland får Gyllene Gryning 10 procent medan de högerextrema backar i Rumänien och Bulgarien.
Sverigedemokraterna kommer enligt vallokalsundersökningen in med 7 procent av rösterna, en siffra som troligen är lägre än de väntat sig. Den räcker till ett mandat. (De första siffrorna från valmyndigheten säger att SD får 9.9 procent, vilket ger dem två mandat i parlamentet.) Partiet har inte velat berätta i vilken partigrupp de tänker sätta sig i parlamentet, men troligt är att de sätter sig i en grupp tillsammans med ovanstående högerextrema och nazistiska partier.
Även om de högerextrema framgångarna inte är en direkt överraskning är det chockerande att minnet är så kort. EU bildades efter andra världskriget, som ett fredsprojekt. Tanken var att vi aldrig någonsin skulle få en situation i Europa som under andra världskriget. Vi vet alla vad som hände då och vi vet vem som började. Därför är det fullständigt absurt att Europaparlamentet nu intas av nazister. Av politiker som vill förbjuda abort, fösa tillbaka kvinnorna till hemmen, införa dödsstraff och stänga gränserna ska sitta med och fatta beslut om Europas framtid. Det faller på sin egen orimlighet, samtidigt som det uppenbarligen är verklighet.
Nu är det viktigt att inte glömma att trots den stora uppslutningen för högerextrema partier, så är det betydligt fler som inte röstat högerextremt. Och alla som inte gjort det har en viktig uppgift framför sig de närmaste fem åren – nämligen att på alla möjliga sätt motverka normaliseringen av nazistiska och fascistiska strömningar.
Att partier är demokratiskt valda är – som vi minns från 30-talet – inte detsamma som att de är demokratiska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar