Sidor

söndag 21 februari 2016

Säpomännen vill peka ut Palmes mördare


Olof Palmes mördare var knuten till ett utländskt knarknätverk.
Mannen hade bakgrund i Sovjetunionen och kom till Sverige på falskt pass året före mordet.
Uppgifterna bygger på hemligstämplat Säpo-material och presenteras i Expressen i dag av tidigare Palme-utredarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling.
De kräver nu att befrias från sin tystnadsplikt för att kunna förhöras av Palme-gruppen.
– Vi är intresserade av att få in uppgifterna, säger Dag Andersson, spaningsledare i Palmegruppen.

Sovjetunionen visste att Palmemordet skulle ske. De uppgifterna - efter en olaglig buggning av en sovjetisk diplomat - hör till det material som i slutet av 1980-talet utreddes av kriminalkommissarien Walter Kegö och kriminalinspektören Jan-Henrik Barrling i Säpos dåvarande Palmegrupp.
Expressen avslöjade för ett drygt år sedan, november 2014, att Palmegruppen kontaktat och hållit förhör med Barrling och Kegö. Delar av deras gamla utredningsmaterial ska oväntat ha hittats på Säpo när de flyttade till nya lokaler i Solna och då lämnats över till Palmegruppen.
Sedan dess har en rad möten och förhör hållits med Kegö och Barrling och ytterligare utredningsmaterial kring Palme-mordet - som aldrig tidigare har utretts av Palmegruppen - ska nu ha hittats på Säpo.
– Ja det var definitivt nytt. Det har aldrig funnits i deras ägo tidigare, säger Walter Kegö.

Inte avslöjat detaljer

De tidigare Säpo-männen Kegö och Barrling har dock inte avslöjat några detaljer om sin utredning på grund av den sekretess som regeringen beslutade om i augusti 1989.
I dag, i ett öppet brev i Expressen, väljer Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling ändå att presentera delar av sin hemliga utredning som intresserat Palmegruppen.
Här är de nya uppgifterna:
KNARKLIGA: Olof Palme mördades av en man knuten till en utländsk narkotikaorganisation.
ATTENTATSGRUPP: En krets av personer ligger bakom mordet. Uppgifter finns om hur gruppen kunde lokalisera Palme före mordet, hur attentatet förbereddes, vilka som hjälpte till. Det finns också ett särskilt namn för attentatsdagen.
SOVJET-KOPPLING: Mördarens nationalitet är oklar, men han är utbildad i Sovjetunionen och kom till Sverige på falskt pass 1985.
FLERA MORD: Mannen kan kopplas till ytterligare två mord i Sverige, i det ena fallet som gärningsman.

UTPEKAD: Mannen ska ha pekats ut som Olof Palmes mördare av en person som kände honom. Uppgifter finns också om att en person såg honom utföra mordet och det ska finnas ytterligare ett tips om mannen till Palmegruppen.
– Detta är inget som har stått att läsa i svenska medier eller svensk tv, de här personerna är okända utanför den här kretsen, säger Jan-Henrik Barrling.
Kegö och Barrling bekräftar också att den så kallade diplomatbuggningen, uppgifter om att Sovjetunionen visste att mordet skulle ske, ingår i utredningen.
– Den så kallade diplomatbuggningen är en del av det materialet. Men det finns också en annan del som till sin volym är betydligt större. De här två delarna talar med varandra och står också var och en självständigt för sig, säger Barrling.
Men trots ett stort intresse från utredarna i Palmegruppen är Kegö och Barrling fortsatt förhindrade att berätta närmare för Palmegruppen på grund av tystnadsplikten som regeringen beslutat om.
– Vi vill ju inget hellre än att få hjälpa Palmeutredarna som är ivriga att vi få ska lämna informationen.
– Och så länge som vi inte är lösta så riskerar vi fängelse om vi berättar för Palme-utredarna.
Redan 1990 vädjade Jan-Henrik Barrling om att få vittna om delar av det hemliga materialet, men den dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström undertecknade ett avslag och hänvisade till sekretessen.

Vädjade till regeringen

2014 vädjade Kegö och Barrling till regeringen igen sedan de kontaktats av Palmegruppen. Regeringen avslog och hänvisade till att det är Palmegruppen som måste ställa en sådan fråga. Förundersökningsledaren Kerstin Skarp har dock ännu inte skickat in någon begäran till regeringen.
– Palmegruppen är oerhört intresserade av att få höra och diskutera med oss. Så det är inte där problemet ligger utan det är förundersökningsledaren som ännu inte har skrivit till regeringen för att vi ska bli lösta från tystnadsplikten, säger Walter Kegö.
Dag Andersson, som är spaningsledare i Palme-gruppen, bekräftar intresset.
– Det är klart att om det finns uppgifter som är intressanta så är vi intresserade av att få in de uppgifterna såklart.
– Problemet är att de inte får prata om det och inte kan delge oss vad det är för uppgifter. Vi får nog avvakta och se om de blir lösta från tystnadsplikten.
Den frågan hänvisar han till Kerstin Skarp, för-undersökningsledare i Palmegruppen, som inte vill kommentera.
Säpos pressekreterare Fredrik Milder menar att allt Palme-material lämnades över till Palmegruppen redan 1989.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar