Sidor

onsdag 25 februari 2009

Hedemora.


Hedemora är en tätort i Dalarna samt centralort i Hedemora kommun, Dalarnas län. Den är Dalarnas äldsta stad och en av Sveriges 133 städer enligt en äldre definition. Det är den stad som har flest byggnader ritade av arkitekten Lars Israel Wahlman. Listan över kända personer med anknytning till Hedemora innefattar bland annat August Lindberg,
Vintervy över Hedemora gammelgård, 2007. Byst av Karl Trotzig (1859-1939).
Martin Koch, Anna-Lisa "Lapp-Lisa" Öst och Jonas Nilsson.

Runt Hedemora har man hittat ett 40-tal trindyxor, varav 10 vid Strandgården intill Dalälven och resten på slättlandskapet runt staden. Detta är ett ganska lågt antal om man jämför med Folkarebygden och Västerfärnebo socken i sydöst. Dessa låg vid denna tid vid en havsvik och Hedemora låg längre inåt landet. Yxorna är daterade till 3000-talet f.Kr. och man har även hittat en paddel från samma tidsepok i Åkermyran, mellan Västerby och Österby.
Runt Hedemora finns 13 gravplatser från järnåldern, som främst är koncentrerade till två områden vid Dalälven och mot Västerby. Totalt rör det sig om cirka 45 gravar. Två gravar från yngre järnåldern ligger på Hundkullen, nordväst om Hedemora stad. De är dock plundrade. Vid nuvarande Motorstadion fanns ytterligare två gravar. Den ena av dessa, en hög, undersöktes av Inga Serning 1959. Hon fann då en stenkista med brända ben och en järnnål. Den andra, en stensättning, undersöktes och bortfördes av Åke Hyenstrand 1963. I denna fanns brända ben, en järnklump och keramikskärvor från yngre järnåldern. Keramiken är den första järnålderskeramik som påträffats i Dalarna.
Slagghögar från 500-700-talet tyder på en primitiv järnframställning i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar