Sidor

måndag 23 februari 2009

Karlstad.

Denna gamla karta över Karlstad från före branden 1865, från Värmlandsarkiv (lyder under Riksarkivet), visar de trängre gatorna och torgen i det gamla Karlstad

Karlstad är en tätort och centralort i Karlstads kommun i Värmlands län, belägen vid Vänerns norra strand. Karlstad är residensstad för Värmlands län, stiftsstad för Karlstads stift och centralort för Karlstads kommun. Karlstad är Sveriges 18:e största tätort med 59 266 invånare (2005). Karlstad ligger vid den övre sidan av Vänerns strand, på ett deltaområde där Klarälven delar sig i många grenar innan den mynnar ut i Vänern. Värmland är känt som skaldernas landskap och i Karlstad har flera av dem verkat. En av de mest uppskattade är Gustaf Fröding. Karlstads symbol är en glad sol som bekant genom 'Sola i Karlstad', som var en populär servitris på stadens utvärdshus, och står nu som staty utanför samma stadshotell.

Karlstad är placerat i södra Värmland, vid Vänerns norra strand, och är centralort i Karlstads kommun, som avgränsas av Filipstad, Forshagas, Grums, Hagfors, Hammarös, Kils, Kristinehamns och Storfors kommuner, samt även en maritim gräns till Säffle kommun. Stadsbebyggelsen sträckte sig enligt Statistiska centralbyrån över en yta på 2 992 hektar 2005, vilket ger en befolkningstäthet på 1 956 invånare per kvadratkilometer. Två tätorter, Alster och Skåre, samt småorterna Dingelsundet, Edsgatan, Höja, Björby och Gräsås och Steffensminne, ligger på omkring en kilometers avstånd från stadens bebyggelsegräns. Ännu en bit längre ut (2 - 3 km) finner man tätorterna Skattkärr och Skoghall.
Det största vattendraget i staden är Klarälven, som mynnar ut med åtta förgreningar i Karlstad och dess närhet. Förutom Klarälven så flyter även Alstersälven strax öster om staden. Några större sjöar förutom Vänern, är Kroppkärrssjön, Sundstatjärn och Örsholmstjärn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar