Sidor

måndag 16 mars 2009

Akalla.

Akalla är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Den ligger ca 13 km nordväst om centrala Stockholm på Järvafältet. Stadsdelen tillhör stadsdelsområde Rinkeby-Kista och Kista församling.
Akalla nämns första gången 1323 och benämns då Akarli. Namnet betyder troligen Åkarlarnas by. Ån som det då syftas på är Igelbäcken som flyter genom området.
Akalla byggdes som en av de sista delarna i miljonprogrammet på 1970-talet. Området ingick i norra Järvastaden som kom att bli en reaktion på det man tyckte misslyckade södra Järvastaden, med Tensta i centrum, som byggdes under 60-talet.
Akalla domineras av de arton höghus som står på rad rakt igenom området. På södra sidan av de höga husen ligger centrum längs Sibeliusgången och på norra sidan höghusen finns lägre hus som bildar storgårdar med små skogsdungar och lekparker. Sydväst om Sibeliusgången finns det en del radhus och parhus. Genom dessa hus går den långa backen Slingerbulten, som slingrar sig igenom husen. Söder om Akalla intill Järvafältet ligger Akalla by som består av äldre bevarad bebyggelse. Här finns bl.a. hus från 1600-talet. Gården hålls levande med hjälp av 4H. På båda sidor om Akalla by finns det radhusområden.
Akallas Nordöstra sida domineras av ett industriområde där man finner bl.a. DNEX-tryckeriet, Microsofts Sverigekontor och diverse snabbmatsrestauranger. Igenom industriområdet löper Hanstavägen.
Mellan 1905 och 1970 ingick Akalla i det område på Järvafältet som militären använde för övningar. Detta har bidragit till att området så länge bevarades som jordbruksmiljö, närheten till Stockholm till trots.
Akalla har även en tunnelbanestation, och är den ena ändstationen på linje 11. Se Stockholms tunnelbana för mer information om själva tunnelbanan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar