Sidor

fredag 13 mars 2009

Alingsås.


Alingsås är en stad i Västergötland i Västra Götalands län med cirka 22 919 invånare (12 572, år 1950) och är centralort i Alingsås kommun. Staden ligger vid sjöarna Mjörn och Gerdsken och genomskärs av Säveån och Gerdska ström (Lillån). Alingsås genomkorsas av E20, Väg 180 och Västra stambanan.
Alingsås är känt för sina kaféer (24 st totalt )(2006)) och Jonas Alströmer som sägs ha infört och populariserat potatisen i Sverige. Därav Alingsås smeknamn Potatisstan och varje år firas Potatisfestivalen i staden.
Historia :
Stadens namn, belagt sedan 1382, kommer möjligen från att en person från Ale, kallad aling, bosatt sig på platsen. Ändelsen -ås kommer troligen av att personen bosatte sig på åsen som idag ligger vid stadsdelen Nolby. Alltså kallades platsen för Alings ås.
Staden fick sitt stadsprivilegium den 21 september år 1619 av Gustav II Adolf, vilket gör Alingsås till en av de äldsta städerna i regionen, sedan den utgjort rekommenderad inflyttningsort för borgare som inte tilläts återuppbygga det i krig brända Nya Lödöse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar