Sidor

lördag 28 mars 2009

Drängsmark.

Drängsmark är en by i Skellefteå kommun. Population: ca 500. Byn har skola och förskola samt hade tidgare en affär (Konsum), som försvann år 2007. Tidigare fanns det även en mack vid affären, även den är borta.
Drängsmark blev Årets By år 2006, i konkurrens med alla andra byar i Skellefteå kommun. Drängsmarks Ångsåg fick år 2007 priset Årets industriminne av Svenska Industriminnesföreningen.
Förmodligen fanns folk i dessa trakter redan på stenåldern, för flera tusen år sedan. Myterna berättar om Kuus som var den förste nybyggaren i Kusmark och som hade en Dräng som gifte sig med hans dotter. För att inte konkurrera om födan så flyttade de en mil norrut och då blev det naturligtvis Drängsmark som blev deras boplats och by.

1873 var den laga delningen av Drängsmarks by förrättad. Ett gigantiskt och grannlaga arbete som tog nästan åtta år att genomföra. Mitt i detta arbete kom nödåren 1867 – 1868 där många for mycket illa och skördarna var små eller obefintliga.
Modernare tider kom och utvecklingen tog fart. För den lässugne rekommenderas boken ”Drängsmarksbygden” som ger en bra bild av livet i och omkring Drängsmark.Vid Kvarnforsen norr om Drängsmarks by ligger ortens gamla vatten- och ångsåg. Anläggningen består av en damm i Kvarnbäcken, ett såghus från 1895 och ett intilliggande maskinhus från 1924. Drängsmark är beläget 25 kilometer norr om Skellefteå centralort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar