Sidor

onsdag 11 mars 2009

Fjällräv.

Fjällräven (Alopex lagopus) tillhör familjen hunddjur och förekommer i Skandinavien, Sibirien, Kanada, Alaska och på Grönland. Fjällrävens miljö är tundran. Några djur lever också på isflaken av det Arktiska havet. I Sverige träffar vi djuret i fjällen.
Utseende.
Djuret har en kroppslängd från omkring 60 cm och är nästan 5 kg tungt, sen tillkommer en 35 cm lång svans. Öronen är kortare och benen större än hos rödräven. Hos fjällräven finns två färgvarianter. I sommarpäls liknar de varandra men i vinterpäls är den ena absolut vit och den andra ljusgrått eller stålblått (även känd som blåräv).
Levnadssätt.
Fjällräven ställer inte stora krav på födan. Helst äter den gnagare, som möss och lämlar. Men den äter också växter, bär, insekter och as. På Arktiska havet följer den ofta isbjörnen på ett säkert avstånd och äter resterna av björnens måltider.
Fjällrävar bygger en lya i en kulle av sand eller lera. Om detta på grund av frosten inte är möjligt tar de en liten bergsskreva istället. Boet kan som mest ha åtta ingångar och används i flera generationer. I lyan lever vanligtvis en hanne, två honor och ungarna. Andra honan är oftast född året innan och hjälper till att sköta ungarna men har inga egna ungar. Fjällrävar lever monogamt hela livet.

Hotbild.
Fjällrävspäls är eftertraktad, så fjällrävarna blir ofta jagade. Antalet fjällrävar varierar stort år från år med stora antal under så kallade lämmelår.
Beståndet i Skandinavien och på Island är ganska litet men i Nordamerika, Sibirien och Grönland finns det fortfarande ett stort antal individer och fjällräven som art anses inte hotad. I Sverige är däremot fjällräven upptagen på Rödlistan som CR (akut hotad). För att försöka rädda arten i Sverige har ett åtgärsprogram tagits fram av Naturvårdsverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar