Sidor

tisdag 10 mars 2009

Utter.

Utter (Lutra lutra), ett eurasiskt rovdjur tillhörande familjen mårddjur. Namnet kan även avse andra arter i underfamiljen Lutrinae (utter), spridd över hela världen.
Kännetecken.
Uttern är ett smidigt, långsmalt djur med korta ben, brett huvud och lång, muskulös svans. Den har en längd på 55-100 cm, svanslängd på 30-55 cm och vikt på 6-17 kg. Den är starkt anpassad för ett liv i vatten, med simhudsförsedda tassar och näsborrar som kan tillslutas vid dykning. Pälsen är ljusbrun med en nästan vit haklapp. Denna kan dock vara svår att se när pälsen är våt.
Läten.
Ett visslande kontaktläte, fräsningar, gnisslanden med flera ljud.

Utbredning.
Uttern finns i Europa, Asien och västra Nordafrika. Den har gått starkt tillbaka i Europa sedan 1950-talet. Främst beror detta på miljöföroreningar (speciellt Polyklorerade bifenyler), men också på vattenregleringar, jakt och röjning av strandvegetation. Många uttrar dödas också i trafiken när de försöker korsa en väg som utgör vandringshinder. Utbredningsområdet begränsas i höjdled till 2800 m.
I Sverige finns de flesta djuren kring norrlandsälvarna, och blott ett fåtal i de södra delarna av landet. Och i samband med att halterna av Polyklorerade bifenyler minskar i den svenska miljön tycks nu bestånden i framför allt norra Sverige återhämta sig. Antalet uttrar uppskattas idag till mellan 1500 och 2000 st.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar