Sidor

fredag 6 mars 2009

Hok.

Hok är en tätort i Vaggeryds kommun i Jönköpings län.
Den gamla stavningen Hook används enbart i formella sammanhang. Troligen mest känd för Hooks herrgård, ett golfhotell i Edbergs-koncernen. Hooks herrgård är känt över hela Sverige för de fina golfbanorna, och speciellt för den 18-håliga skogsbanan.
På 1950-talet fanns i samhället en järnaffär, två livsmedelsbutiker, två kaféer, en sybehörsbutik och två bensinstationer. Under senare tid även en bankfilial, postkontor och en presentbod.
Trots den ringa folkmängden lyckas man hålla igång både pizzeria och lanthandel med caféverksamhet, och 2006 byggdes även en ny rondell och i samma veva en bensinmack som hade som mål att locka in fler människor till orten.
Hok har ett fotbollslag, Hooks IF, som spelar i de lägre divisionerna, och håller till på Lindevallen, en idrottsplats som varit berömd för sina fina fotbollsplaner. Hooks IF hade tidigare även ett damlag, som numera är nedlagt.
Det finns även en järnvägsstation på orten, där tågen går mellan Nässjö och Halmstad. Hok har även en skola, med årskurserna 1-6.
Hok ligger i Svenarums församling, i realiteten fungerar dock Svenarum som en sorts förort till Hok.
Från Hok kommer även rockgruppen Scissorborough.
Även aktrisen Lena-Pia Bernhardsson kommer från Hok. Känd för sin medverkan i SOS - En segelsällskapsresa, Rederiet m.fl. produktioner.
Hooks GK är en golfklubb i Småland. Klubben har två 18-håls banor, Parkbanan och Skogsbanan. Dessutom finns en korthålsbana. Parkbanan är belägen i direkt anslutning till Hoksjön. I anslutning till golfklubben ligger Hooks herrgård. Hook ingår i samarbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar