Sidor

tisdag 10 mars 2009

Jouy-en-Josas.


Jouy-en-Josas är en kommun i sydvästra förorterna i Paris, Frankrike. Den ligger 16,4 km från centrala Paris.
Jouy-en-Josas är hem för det prestigefyllda HEC School of Management.
Geografi
Jouy-en-Josas ligger fyra kilometer sydöst om Versailles, mitt i dalen i Bièvre floden. En liten stad med nästan åtta tusen invånare, hälften av Jouy-en-Josas täcks av skog.
De kommuner som omger Jouy-en-Josas är Vélizy-Villacoublay till nordost, Bievres i öster, Saclay i söder, Toussus-le-Noble till extrema sydväst, Les Loges-en-Josas till väst, Buc till nordvästra och Versailles i norr nordväst.
Historia
Jouy är en direkt översättning av latinets gaudium, både mening glädje. Josas var det antika namnet på en archdiaconate av ärkebiskop av Paris. Även om många upptäckter i olika delar av staden vittnar om det en gång har en Gallo-romersk närvaro där de första spåren av uppförandet av en by är i nionde århundradet. Stimuleras av förekomsten av munkar från klostret i Saint-Germain-des-Prés i Paris, Jouy växte snabbt, men befolkningen successivt förintat i fjortonde århundradet av ett antal krig och epidemier. Genom att 1466 fanns det bara tre hus kvar i byn.
Från det datumet fram Jouy blev hem för flera aristokratiska familjer. Ett antal seigneurs från Jouy hade nära förbindelser med kungar: Antoine d'Aquin var personlig läkare till Louis XIV, och hans sonson, Antoine-Louis de Rouillé blev statssekreterare i marinen och utrikesfrågor enligt Louis XV.
I 1759, Christophe-Phillipe Oberkampf, en företagare i tyska ursprung, flyttade till Jouy-en-Josas och startade en fabrik där, som producerade Skojigt de Jouy, ett bomullstyg tryckt med isolerade ingraverat vignettes historiska siffror eller landskap, oftast tryckt i rött eller grönt på vit bomull. Bransch började minska under 1799 och ännu längre i 1815, när Napoleon hade störtats och Oberkampf dog. Oberkampf motto, "Recte et Viligenter," latin för "RÄTTRÅDIGHET och vaksamhet," används av kommunen för sitt vapen.
De Cartier Foundation for Contemporary Art fast i Jouy-en-Josas för en kort tid innan du flyttar till Boulevard Raspail i Paris. Jouy är också hem för HEC School of Management, ett av de berömda grandes écoles, som flyttat dit från Paris 1964.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar