Sidor

söndag 15 mars 2009

Piteå.

Piteå är en stad och centralort i Piteå kommun, Norrbotten.

Piteå är en stor turist- och sommarstad som svarar för cirka hälften av sommarturismen i Norrbotten. Större delen av dessa turister är norrmän. Piteå har skapat sig en ställning som en musikstad och satsar från offentligt håll på musikutveckling.

Piteå är även känt för ortens dialekt, pitemål, och för maträtten pitepalt, men så är Piteå också känt för Piteå Dansar och Ler, PDOL sommarens stora festival i Piteå.

Piteås historia.
Öjebyn omkring 1690. Ur Suecia antiqua et hodierna.
Piteå grundades 1620 av 44 nybyggare som bosatte sig runt Öjebyns kyrka, vilken tidigare hade byggts av bönderna i socknen. Piteå fick sina stadsrättigheter redan 1621 och syftet var att knyta traktens allmogehandel och samehandeln i Pite lappmark till den nya staden. Efter en stor brand i juli 1666 flyttades staden 1668 till sin nuvarande plats på Häggholmen, som hade ett bättre hamnläge. Mycket av de gamla husen i centrum är bevarade än idag, t om 1600-talsrutnätsplanen är till sina huvuddrag fortfarande synlig i dagen stadsbild.
Vy från kyrkan över kyrkbron över Piteå centrum 1900
1800-talet är ett sekel som för stadens del kännetecknas av expansion och industrialisering. Trä- och sågindustrierna skjuter upp i en väldig fart. Piteå härjades under Finska kriget 1809 av ryska trupper, och fredsslutet innebar att Piteå var Norrbottens läns residensstad fram till 1856.

Vid 1900-talets början hade staden bara cirka 2500 invånare. 1911 byggdes en järnväg mellan Älvsbyn och Piteå, vilket bidrog till en befolkningsökning. Förutom hamnen, som tidigt blev betydelsefull, har skogen varit en viktig tillgång och i Piteå finns både pappersbruk och flera sågverk vilka expanderade kraftigt i början av 1900-talet.

Gatufestivalen Piteå Dansar Och Ler (PDOL), som arrangerades för första gången redan på 1960-talet är med sina 120 000 besökare en av Sveriges största gatufestivaler. Småstaden, Piteå shoppingcenter ligger längs gågatan och är stadens stora mötesplats. Det togs i bruk 1989 och innehåller ett 30-tal butiker, 3 biografer, hotell, restauranger och caféer i en småstadsmiljö, allt under samma tak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar