Sidor

torsdag 12 mars 2009

Veliky Novgorod.

Veliky Novgorod (ryska: Великий Новгород) är de främsta historiska stad i nordvästra Ryssland och administrativa centrum Novgorod oblast. Det är beläget på M10 federal motorvägen som förbinder Moskva och St Petersburg. Översatt från ryska, namnet betyder ungefär "The Great New City" eller "The Big New City". Staden ligger längs Volkhov River strax under dess utflöde från sjön Ilmen. Befolkning: 216856 (2002 Census) 229126 (1989 Census).
Historia
Tidig utveckling
Trots sitt namn, Novgorod är en av de äldsta städerna i östra Slavs. De Sofia Första Chronicle första nämner den i 859, den Novgorodian första Chronicle nämner det först under det år 862 när det påstods redan en viktig station på handelsvägen från Baltikum till Bysans. Arkeologiska utgrävningar i mitten till slutet av nittonhundratalet har dock funnit kulturella skikt går tillbaka bara för den sena tionde talet, tiden för Christianization av Rus och ett århundrade efter det påstås ha grundats, vilket tyder på att krönika poster som hänvisar till Novgorod i 850s eller 860s senare interpolation
Den Varangian namnet på staden Holmgård (Holmgarðr eller Holmgarðir) nämns i Norse sagor som föreligger vid ett ännu tidigare skede, men historiska fakta kan inte här vara befriats från legend.Ursprungligen Holmgård hänvisade endast till Stronghold sydost om den nuvarande dagar stad, Riurikovo Gorodishche (angiven i relativt modern tid efter Rurik, som förmodligen gjorde det sitt "kapital"). Arkeologiska data tyder på att Gorodische, hemvisten för de Knyaz (konung eller prins), är från mitten av 9:e talet, medan staden själv datum först från slutet av den 10-talet, därav namnet Novgorod, "ny stad".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar