Sidor

måndag 6 april 2009

Boliden.

Boliden är en tätort i Skellefteå kommun som uppstod år 1924 som ett gruvsamhälle inom Skelleftefältet i samband med att Bolidengruvan öppnades. I Bolidengruvan bröts tidigare malm med hög guldhalt. Arkitekterna John Åkerlund och Tage William-Olsson utarbetade planerna för samhället som byggdes ut i sin första etapp under 1920-talets andra hälft. Företaget äger Europas största zinkgruva i Tara på Irland. I Sverige äger man Aitik koppargruva utanför Gällivare som är en av Europas största, Kristineberg, Maurliden, Petiknäs och Renström i Skelleftefältet och Garpenberg och Garpenberg Norra i Dalarna.
Boliden är den tredje största producenten av koppar och den näst största av zink i Europa. Grundat 1924. Ingick i Ivar Kreugers affärsimperium. Smältverket i Rönnskär startade 1930. Den 10 december 1924 gjordes ett uppseendeväckande malmfynd på Fågelmyren, drygt tre mil nordväst om Skellefteå. Fyndigheten utvecklades till Bolidengruvan. Den blev Europas största och rikaste guldgruva. Driften upphörde 1967.

1 kommentar:

  1. Morrn En dag har jag tänkt mig besöka Boliden Bara för att se hur där ser ut För där träffades min föräldrar Min mor jobbade där som kontorist Så boliden har en lockelse på mig.Kram

    SvaraRadera