Sidor

måndag 6 april 2009

Lammstek med skysås och rostade rotsaker.

Du behöver:
Marinad:
1 - 1,5 kg benfri lammstek.
1 citron.
3-4 vitlöksklyftor.
2 msk olivolja.
1 tsk krossad hel svartpeppar eller grovmalen.
1 msk timjan eller oregano.

Skysås:
1 dl stekspad.
2 msk balsamvinäger och/eller 1 dl rödvin.
1 msk kalvfond.

Gör så här:
Tvätta och riv skalet på citronen. Skär citronen på mitten och pressa ur citronsaften.
Skala vitlöksklyftorna och hacka i små bitar.
Krossa svartpeppar.
Häll alltsammans, alltså citronskal, citronsaft, hackad vitlök, svarpeppar, olivolja och timjan i en plastpåse.
Lägg i lammsteken och förslut påsen. Vänd runt så att marinaden rinner runt.
Låt ligga i kylskåp ½ - 1 ½ dygn.
Ta ur köttet ur påsen och skrapa bort det mesta av marinaden (skölj inte). Ta av eventuellt nät. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten (ca 1 dl) och häll spadet i formen för att få med smakerna och få god sky till såsen. Sätt i en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen av köttet.
Stek i nedre delen av ugnen i 150 grader till termometern visar 65 grader.
Låt köttet liggar framme och svalna i minst 15 minuter. Det kan också ställas in i kylskåp om det dröjer länge innan man ska äta.
Skär köttet i tunna skivor.

Skysås: Sås kan göras på skyn direkt när den är varm från ugnen eller efter att skyn stelnat om man ställt in den i kylskåp.
Sila eller ta bort de största bitarna (rester från marinaden) ur skyn med en sked. Häll i en såskastrull. Låt bli varmt så att skyn blir tunnflytande om den är kylskåpskall. Tillsätt balsamvinäger och kalvfond. Smaka av. Du kan även använda rödvin. Låt koka upp och koka på svag värme några minuter. Du kan späda med vatten om du vill ha mindre smak eller hälla på mer rödvin, balsamvinäger och/eller kalvfond om du vill förstärka de smakerna.
Servera med rostade rotsaker,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar