Sidor

söndag 12 april 2009

Bromölla.

Bromölla är en tätort och centralort i Bromölla kommun, Skåne län.
Bromölla växte upp kring Iföverken som etablerades där på grund av närheten till kalkstens- och kaolinbrytningen på Ivö. Bromölla blev en köping 1942 när orten bröts ut ur Ivetofta landskommun.

Det finns två grundskolor i Bromölla, nya Humleskolan i öst och Dalaskolan i söder. Gymnasieelever söker utbildning vid skolor i Kristianstad, Sölvesborg eller Olofström.
Torget vid Iföverken på Folkets husgatan i centrala Bromölla renoverades nyligen och fick nytt utseende, men de berömda ödlorna i fontänen, påminnande om de fossilfynd efter svanödlor från kritaperioden som har gjorts i trakten, finns fortfarande kvar. Runt omkring torget finns restauranger, ett par små butiker, den moderna Gallerian samt ett systembolag, Ivetofta sparbank och ett konditori med en bowlinganläggning. Detta samt en samling flerfamiljshus, bland annat det berömda så kallade mosaikhuset utgör större delen av samhällets centrum.
I sydöst finns flera dagligvaruhallar. Där finns även försäljare för motorcyklar, husvagnar och skor.
Ett stort hyreshusområde är Fäladen. Ågatan är också ett liknande område, egentligen en lång gata med hyreshus som leder från tätorten till skogen vid Dalaområdet. Tiansvägen, som leder centralt igenom byn från motorvägen till Gualöv i väst, bort mot Råby i öst, sammanbinder Humleskolan med torget i centrum och affärsområdet vid järnvägsstationen och Ågatan.
I norra Bromölla finns den välbesökta campingplatsen vid Strandängen nära Ivösjön. Hit kommer turister på sommaren från bl.a. Tyskland, Polen och Danmark. En bit från stranden finns ett mindre industriområde, med småhustillverkaren LB-hus samt övrig industriverksamhet som verkstäder, bilskrot och liknande.
Bromöllas vattentorn ligger i ett skogsområde i norr, vid Hantverkargatan, nära Dalaskolan. Det finns också ett badhus intill Humleskolan. Bromöllaortens simsällskap har sin verksamhet där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar