Sidor

söndag 12 april 2009

Sollebrunn.

Sollebrunn är en tätort i f.d. Erska församling i Alingsås kommun. Den ligger utmed den urgamla vägen från Lödöse (senare Göteborg) till Skara, och vidare upp mot Mälardalen. Efter att landsvägen mellan Vänersborg och Alingsås anlagts på 1700-talet blev den en viktig knutpunkt.
Sollebrunn har hyst både skjutsstation och tingshus för Bjärke härad, hade 1900-1970 station på Västgötabanan och var 1952-1974 centralort för Bjärke kommun. I Sollebrunn finns grundskola från förskolan till årskurs nio, Skolan heter Sollebrunns skola. I tätorten finns ett äldreboende, Bjärkegården. Det är lite ont om jobb på orten, så många invånare pendlar till sina jobb i Alingsås, Trollhättan, Borås och Göteborg.
Idag är det främst en serviceort för den omgivande bygden. 2003 invigdes mitt i samhället en konstfärdigt gjord brunn, kallad "Solle-Brunnen".
Sollebrunns AIK är idrottsföreningen i Sollebrunn. Den består av tre sektioner, gymnastik, fotboll och innebandy. Totalt är över 500 medlemmar engagerade i föreningen. Föreningen bildades 1933. Två spelare som har sitt ursprung från Sollebrunns AIK är Emelie Farfa och Robin Söder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar