Sidor

söndag 26 april 2009

Kejsarörn.

Kejsarörnen (Aquila heliaca) är en av Europas största rovfåglar, liknande den skandinaviska kungsörnen. I Sverige har kejsarörnen bara observerats ett fåtal gånger.

Ibland anses kejsarörn och spansk kejsarörn vara två underarter av samma art, men ofta delas de upp i två arter. Som underarter benämns de A. h. heliaca (kejsarörn) och A. h. adalberti (spansk kejsarörn). Kejsarörnen finns i södra Östeuropa, Västasien och Centralasien. Den spanska kejsarörnen finns i Spanien och Portugal. Den är en flyttfågel som övervintrar i Afrika, Indien och Kina.

I Europa är den utrotningshotad, och finns till exempel inte längre i Ungern eller Österrike. Kejsarörnen är cirka 80 cm lång med ett vingspann på runt 2 meter.

Kejsarörnen bygger sitt bo i ett ensamt träd, så att det har en god överblick över omgivningen. Boet byggs av grenar och fodras med gräs och fjädrar. Honan lägger 2-3 ägg i mars-april och dessa ruvas i 45 dagar. Det är inte ovanligt att endast en unge lämnar boet levande.

Kejsarörnen föredrar öppen mark med lätt skogsbeklädnad. Födan utgörs huvudsakligen av gnagare, fåglar, rävar och mårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar