Sidor

söndag 26 april 2009

Sparvuggla.

Sparvuggla (Glaucidium passerinum) är den minsta ugglan i mellersta och norra Europa.

Sparvugglan känns främst igen på sin litenhet. Den är stor som en stare, mäter 15-19 centimeter, har ett vingspann på 32-39 centimeter och väger ungefär 60 gram. Kroppen är gråbrun på ovansidan, med vitaktiga prickar, på undersidan vit med bruna längsgående fläckar eller streck. Stjärten har vita tvärband. Tårna har tätt med hårlika fjädrar ända ut till klorna. Den flyger i mjuka bågar likt en hackspett.
Juvenila fåglar är mycket lika adulta men saknar merparten av de vita prickarna.
Dess sång, som kan höras 500 meter till 1 km, består av ett taktfast sex- till sjustavigt entonigt mjukt visslande som upprepas var 10 sekund. Sparvugglan har en holarktisk utbredning.
Man delar upp sparvugglan i två underarter:
Glaucidium passerinum passerinum - nominatformen förekommer i Skandinavien och på Balkan, men även vissa platser i Centraleuropa ned till norra Grekland, österut genom Sibirien till Jenisejfloden.
Glaucidium passerinum orientale (Taczanowski 1891) - förekommer i östra Sibirien, i Kina, Mongoliet och österut till Primorje kraj,
Den är en partiell flyttfågel som vanligtvis stannar kring sitt häckningsområde året om. Med en population på omkring 15000 par i Sverige är det den vanligaste ugglan i Sverige tillsammans med kattuggla och pärluggla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar