Sidor

måndag 13 april 2009

New York. Historia.

Tiden före 1625.
Området som idag är New York har varit bebott i över 11 000 år. Flera olika indianstammar har samsats på ytorna i nordöstra USA. De tidiga invånarna i New York kallade sig för Lenape som betyder "områdets folk". De talade ett språk kallat munsee som talades av en mängd olika stammar i området kring nuvarande New York ner till Delaware.
Efter målningar gjorda av tidiga europeiska kolonisatörer vet vi att många var jägare och samlare med ett avancerat socialt samhälle. Tidiga namn på Manhattan var Manahatouh och Menatay. Gamla spår av Lenapefolket är idag exempelvis vägen Broadway som följer en gammal vandringsled.
År 1524 hittade upptäcktsresande Giovanni da Verrazano kusten vid Hudsonflodens mynning och engelsmannen Henry Hudson, som namngivit Hudsonfloden kom hit 1609. År 1621 bosatte sig de första européerna i nuvarande New York, de var pälsjägare och skulle komma att förändra mycket de kommande åren.




Från koloni till självständighet, 1625-1789.
De första européerna som bosatte sig på vad som i dag är New York var holländare. År 1626 köpte dessa södra Manhattan av indianer för bland annat glaspärlor till ett värde av 24 dollar. De grundade kolonin Nieuw Amsterdam (Nya Amsterdam). År 1664 tog England över staden efter svagt motstånd från holländarna. Det nya namnet på kolonin blev New York efter Jakob II som var med och betalade övertagandet. Mellan åren 1785 och 1790 var New York huvudstad i USA. En stadsmur som sträckte sig över ön gick vid nuvarande Wall Street, varifrån gatan fått sitt namn. Vid denna tid hade staden 30 000 invånare och var därmed den största i Nordamerika. Denna siffra dubblerades sedan ungefär vart tionde år.

Industrialisering och expansion, 1789-1918.
Mulberry Street i New York, år 1900.
1870 hade staden redan en miljon invånare. För många invandrare blev New York den första bilden av USA, Ellis Island var nämligen under lång tid huvudhamnen för emigranter.
Dagens stad bildades 1898 då New York, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island slogs ihop till namnet New York City.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar