Sidor

tisdag 21 april 2009

Serbia.


Serbien officiellt Republiken Serbien (serbiska: Република Србија, Republika Srbija), är ett land i Central-och sydöstra Europa, som omfattar den södra delen av pannoniska Plain och den centrala delen av Balkan. Serbien gränsar till Ungern i norr, Rumänien och Bulgarien i öster, och republiken Makedonien och Albanien i söder, och Kroatien,Bosnien och Hercegovina och Montenegro i väst. Landets huvudstad Belgrad, var titeln "City of the Future i södra Europa" under 2006. Även om inlandsstaterna, Serbien har 2000 km vattenvägsnät på Donau, Sava, Tisza och deras respektive kanaler, som Det ingår i ett europeiskt kanalen nätverk, som förbinder Nordsjön med Svarta havet. århundraden, med adress och formas av de kulturella gränserna mellan öst och väst, en mäktig medeltida kungarike - senare omdöpt till det serbiska riket - ockuperat stora delar av Balkan. Den serbiska staten försvunnit från mitten av 16th century, söndersliten av inhemska strider, ottomanska, venetiansk, ungerska och senare österrikiska yrken. Framgången för den serbiska revolution mot ottomanska styret i 1817 markerade födelsen av Furstendömet Serbien, centrerad i Šumadija regionen. Detta var den första nation-state i CEE. Formellt oberoende antogs 1878. Under 1912 Kosovo har återfått från ottomanska riket och den österrikisk-ungerska ockupationen av Raska (Sandžak) avslutades. Under 1918 regionen Syrmia, följt av de tidigare självständiga Habsburg crownland i Vojvodina, proklamerade sin utbrytning från Österrike-Ungern att förena med Konungariket Serbien.
De nuvarande gränserna för det land upprättades efter andra världskriget, när Serbien blev en federal enhet inom Jugoslavien. Following the breakup of Yugoslavia in the 1990s, Serbia once again became an independent state in 2006, following the Montenegrin independence referendum . Efter upplösning av Jugoslavien under 1990-talet, Serbien på nytt blev en självständig stat 2006, efter Montenegros självständighet folkomröstning.Serbien är medlem i FN, i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och rådet i Europa som den ordförande under 2007. Det är också en tänkbar kandidat för medlemskap i Europeiska unionen och ett militärt neutralt land.
I februari 2008 antog parlamentet i Kosovo ensidigt förklarade sig självständigt från Serbien. Serbien regering samt FN: s säkerhetsråd, har inte erkänt Kosovos självständighet. De svar från det internationella samfundet har varit blandade.För närvarande Kosovo erkänns av 58 av 192 FN: s medlemsstater. Den 8 oktober 2008, de flesta av FN: s stater backas Serbien sina domstolsfunktioner flytta om Kosovo, som syftar till att bestämma huruvida en utbrytning var lagligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar