Sidor

tisdag 21 april 2009

Stockholms Län.

Stockholms län är ett av Sveriges län, beläget i östra Svealand och vars residensstad är Sveriges huvudstad Stockholm.
Stockholms län är vid riksdagsval i Sverige indelat i Stockholms kommuns valkrets och Stockholms läns valkrets. I EU:s statistiska NUTS-indelning motsvarar Stockholms län riksområdet Stockholm. Länet utgörs av delar av landskapen Uppland och Södermanland. En femtedel av Sveriges befolkning bor i Stockholms län. Länet gränsar mot Uppsala län och Södermanlands län. Stockholms län delar dessutom en extremt kort landgräns med Finland, en liten ö kallad Märket.
Länet har ett förhållandevis omfattande jord- och skogsbruk. Näringen är blygsam vad gäller sysselsättningen, men i exempelvis Norrtälje kommun är den betydelsefull och där finns 40 procent av länets jordbruksföretag. Stockholms län är Sveriges mest befolkade, med drygt 20 % av befolkningen, och det mest folktäta (303,3 invånare/km2). Den 31 december 2008 hade länet 1 981 263 invånare.

Blasonering: Sköld, genom en uppåtriktad kil av guld, vari ett avslitet svart griphuvud med näbb och tunga röda, kluven i blått, vari ett S:t Erikshuvud av guld, och i rött, vari ett riksäpple av guld.
Det nuvarande länsvapnet, innehållande element från Stockholms, Södermanlands och Upplands vapen, skapades i samband med att det nuvarande länet bildades genom sammanläggning av det tidigare Stockholms län med Stockholms överståthållareskap år 1968. Det tidigare länsvapnet från 1947 var en kombination av Södermanlands och Upplands vapen medan Överståthållarämbetet förde en variant av Stockholms stadsvapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar