Sidor

onsdag 15 april 2009

Veenendaal, (Nederländerna)


Veenendaal är en kommun och en stad i centrala Nederländerna, det är en del av provinsen Utrecht.

Veenendaal är bara befolkningsområde inom sitt administrativa gränser. Den kommun har 61681 invånare och en yta på 19,81 kvadratkilometer, av vilka de flesta är täckt med bebyggt område.

Den ursprungliga byn grundades den 16: e århundradet som torv koloni som fick sitt namn. "Veen" är den gamla nederländska ordet för torv och daal "i dalen, så bokstavligen namnet betyder" torv [veen] slutet [en] dal [daal] ". Fram till strax efter andra världskriget, Veenendaal varit ett litet samhälle med bara några tusen invånare.

Under de senaste femtio åren staden växte snabbt till 60000 + invånare i dag.
Fram till andra halvan av 20-talet, Veenendaal var uppdelad i två delar, en "Gelders" och en "Utrechts del (" Gelders "kommer från Gelderland och Utrechts" från Utrecht, både nederländska provinserna). Detta beror på de första århundradena av stadens existens det var för liten för att vara en egen kommun. Den södra halv småningom blev självständigt från Rhenen och Renswoude i 1795. Den norra halv skiljas från Ede 1960.

År 1997 valdes den grönaste staden i Europa och 2004 i Nederländerna. I 2000 staden valdes bästa cykel stad i Nederländerna. Under Karl V, tysk-romersk kejsare och kung av Spanien, var regionen en del av de sjutton nederländska provinserna, i vilka även det mesta av dagens Belgien ingick. Efter det spansk-nederländska kriget mot Karl V:s son Filip II av Spanien, växte den norra delen, under namnet De sju förenade Nederländernas republik, till en av de mäktigaste sjöfararnationerna och ekonomiska stormakterna under 1600-talet. Perioden kallas den Nederländska stormaktstiden. Kolonier och handelsstationer etablerades över hela världen.

Under Napoleon införlivades landet med det franska väldet men återfick självstyre tillsammans med de österrikiska Nederländerna och med Luxemburg 1815. Belgien bröt sig loss 1830. Luxemburg lydde under det nederländska kungahuset men med andra tronföljdsregler och bröts loss efter kung Vilhelm III:s död. Under 1800-talet industrialiserades Nederländerna förhållandevis långsamt jämfört med kringliggande länder.

Nederländerna var neutrala i första världskriget och i inledningen av andra världskriget, men ockuperades trots detta av Nazityskland i maj 1940 och befriades inte förrän 1945. Efter kriget blomstrade industrin åter inom Benelux och EG. Nederländerna blev också medlemmar i NATO.
När EU skapades 1952 var Nederländerna ett av medlemsländerna.
Se även: Lista över Nederländernas regenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar