Sidor

onsdag 15 april 2009

Järna.

Järna är den näst största tätorten i Södertälje kommun i Stockholms län. Den fungerar numera i hög grad som en förort till i första hand Södertälje och i andra hand Stockholm, men har också ett eget levande näringsliv. Samhället växte upp vid Järna station på Västra stambanan, som öppnade 1861. 1913 öppnades Nyköpingsbanan.
Järna hade status som municipalsamhälle åren 1911-1956, och var centralort i Järna kommun som fanns 1952-1970. Järna domineras starkt av olika antroposofiskt inspirerade verksamheter. Den första var Mikaelsgårdens Läkepedagogiska Institut som startade år 1935. Idag sysselsätter dessa verksamheter nära 2000 personer, vilket är fler än både kommunen och Lantmännen AXA. Antroposofiskt inspirerade verksamheter bedrivs inom huvudsakligen vård, skola och omsorg samt handel, tillverkning och jordbruk.
De mest kända verksamheterna är Vidarkliniken och Kulturhuset i Ytterjärna. Båda byggaderna är ritade av Erik Asmussen. Andra kända verksamheter är den biodynamiska kvarnen och bageriet vid Saltå.
Järnas industri utgörs av Lantmännen AXA (och dess dotterbolag Kungsörnen vars huvudkontor finns på orten), Fläktwoods (en del av före detta Svenska Fläktfabriken), Smedjan i Järna och Telleby Verkstäder. De mest kända exportprodukterna från Järna är Auris Musikinstrument, minitrumsetet GigPig och Debresk träleksaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar