Sidor

torsdag 16 april 2009

Vitlök- och rosmarinkryddad lammstek,

Antal portioner: 6

Färdigt på: 20 min

Ingredienser
2 kg lammstek med ben.
6 st vitlöksklyftor.
5 st rosmarinkvistar.
salt,peppar.

Blomkål med sardeller och russin:
1 st blomkålshuvud.
2 msk olivolja.
3 st sardellfiléer.
1 st gul lök, finhackad.
0.5 kuvert saffran.
2 dl kycklingbuljong.
0.5 dl sultanrussin.
3 msk pinjenötter.
5 st basilikablad.

Apelsinsallad:
6 st apelsiner, gärna sicilianska.
1 st späd fänkål.
1 dl svarta små oliver, med kärnor.
2 msk olivoljasaltsvartpeppar från kvarn.

Marsalamorötter:
2 knippen morötter, skalade och putsade.
2 msk olivolja.
2 st vitlöksklyftor.
1 nypa socker.
1.5 dl marsalavin.
0.5 dl persilja, hackadsaltpeppar.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Späcka steken med vitlöksklyftor och rosmarinkvistar, dela vitlöksklyftorna om de är stora. Salta och peppra rikligt. Stick in en stektermometer så att spetsen ligger i den innersta delen av steken.
2. Ställ in i ugn cirka 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och stek cirka 1-1.5 timme. Innetemperaturen ska vara runt 70 grader. Låt steken vila invirad i smörpapper i cirka 15 minuter innan den skivas, så att vätskan stannar kvar i steken.
3. Gör blomkålen med sardeller och russin: Skala och finhacka löken. Bryt blomkålen i buketter och lägg i kallt vatten. Värm upp oljan i en vid och tjockbottnad gryta, lägg i sardellerna och låt dem smälta. Lägg i löken och låt den gå med ett tag.
4. Slå av vattnet från blomkålen och lägg i grytan, vänd runt, strö över saffran och slå på buljongen. Lägg på ett lock och låt blomkålen puttra. När blomkålen har lite motstånd kvar, vänd ned russin, pinjenötter och riv basilikabladen över. Servera varm eller kall (men inte kylskåpskall).
5. Marsalamorötter: Skölj morötterna i kallt vatten. Hetta upp oljan, krossa vitlöken och lägg ned. Lägg i morötterna och låt dem fräsa lite. Strö över en nypa socker. Salta och peppra.
6. Slå på vinet och lägg på ett tättslutande lock och låt morötterna puttra tills de är mjuka men har motstånd kvar. Strö över persiljan.
7. Apelsinsallad: Skala apelsinerna och avlägsna de vita fibrerna. Skiva dem sedan tunt. Lägg skivorna på ett rymligt fat. Hyvla eller skär fänkålen tunt. Strö fänkålen över apelsinerna, salta, peppra, ringla olja över och toppa med oliverna.
8. Servera skivor av lammköttet med marsalamorötterna, apelsinsalladen och blomkålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar