Sidor

söndag 3 maj 2009

Hel majskyckling med paprikasås.

4 portioner
Till kycklingen
1 majskyckling (1 1/2-2 kg)
10 basilikablad
2–3 kvistar bredbladig persilja
3–4 vitlöksklyftor, skivade
1/2citron
salt och svartpeppar
Sås
1 röd paprika, rensad och i bitar
1/2 gul lök
2 msk olivolja
5 tomater i bitar
1 dl torrt, vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
(vatten + 1/2 tärning)
1 dl steksky från kycklingen
1/2 tsk strösocker
Tillbehör
400 g tagliatelle
2 dl gröna oliver, gärna citronfyllda
12 salladslökar, lättkokta.

Kyckling Värm ugnen till 175 grader. Snitta tre centimeter långa hål i skinnet på kycklingen vid låren och brösten. Peta in blad av basilika och persilja samt skivad vitlök under skinnet. Stoppa in citronhalvan i magen och knyt ihop låren med snöre. Salta och peppra. Lägg på ett fat och stek i ugnen i 80–90 minuter. Stick vid låret, när det kommer klar vätska är kycklingen klar. Sås Fräs paprika och lök i ett par minuter i olivolja. Tillsätt tomater, vin och buljong. Koka ihop under 10 minuter. Mixa med en stavmixer och passera såsen genom en trådsil. Tillsätt steksky och smaka av med socker, salt och svartpeppar. Skär upp kycklingen, och servera med nykokt tagliatelle, såsen, oliver och lättkokta salladslökar. Tips! Doppa salladslökarna en halv minut i det kokande pastavattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar