Sidor

lördag 9 maj 2009

Mariestad.

Mariestad är en tätort (stad) och centralort i Mariestads kommun. Tidigare var Mariestad residensstad i Skaraborgs län. Ortnamnet Mariestad innehåller namnet 'Maria' i genitiv, tidigare stavat 'Mariæ', vilket stavningsmässigt förändrats i enlighet med det moderna uttalet 'Marie'. Mariestad kallas i folkmun "Vänerns pärla", efter sitt vackra läge vid sjön Vänern. Staden grundades år 1583 av Gustav Vasas son, hertig Karl, senare kung Karl IX, som döpte staden efter sin hustru Maria av Pfalz. Stadens och kommunens vapen föreställer en oxe som stiger upp ur ett vattendrag. Detta avser återge det tillfälle när Maria av Pfalz såg just detta vid Tidan i Mariestad.
Det finns två städer i Sverige som har domkyrka, men ingen biskop: Kalmar och Mariestad. 1583 bildades av Värmland och Vadsbo och Valle härader i Västergötland en så kallad superintendentia under ledning av en präst med titeln superintendent. Denne fick sitt säte i Mariestad. Detta upphörde 1647 och området delades: Mariestad upphörde som superintendentia, Karlstads superintendetia bildades och Valle och Vadsbo återgick till Skara stift. 1772 blev superintendenten i Karlstad biskop.

Mariestad i slutet av 1600-talet, avbildat i Suecia antiqua et hodierna.
Mariestad har länge varit en förvaltningsstad, med såväl länsstyrelse som landstingets centralförvaltning. I samband med bildandet av Västra Götalands län, försvann mycket av statens och landstingets förvaltning från Mariestad.
Efter andra världskriget har staden även haft flera stora industrier. Staden har haft såväl tändstickstillverkning som bryggeri. Stadens bryggerianor lever idag kvar genom varumärket Mariestads, som är ett omtyckt öl som tillverkas av Spendrups bryggeri (dock ej i Mariestad). I Mariestad tillverkades även den populära Unica-boxen av Aktiebolaget Tidan. Den framställdes av unicafiber.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar