Sidor

onsdag 6 maj 2009

Stympad sjöstjärna helar sig själv.

På en del djurarter kan avslitna kroppsdelar växa ut igen. Sjöstjärnorna hör till denna grupp och de studeras just nu av forskare på Västkusten. Om man kan förstå de mekanismer som ligger bakom återbildningen kanske man i framtiden kan styra läkningsprocesser hos människan. Sjöstjärnor är mycket enkelt uppbyggda. De har varken blodkärlssystem, hjärta eller hjärna. Kanske är det för att de är relativt okomplicerade i sin uppbyggnad som de kan återbilda kroppsdelar. Det finns arter som kan återbilda en hel individ av bara en enda arm. Riktigt så kraftfull återbildning har inte arten vanlig sjöstjärna som lever i svenska vatten, men den kan regenerera en stor del av sin kropp. Forskarna tror att samma gener som är aktiva i det embryonala stadiet är aktiva när kroppsdelar återbildas. De försöker ta reda på vilken signalering mellan celler som aktiverar dessa gener och får fart på rätt stamceller så att förlorade kroppsdelar kan växa ut igen.
Sjöstjärnorna (Asteroidea) är en klass av marina djur. Det finns cirka 2 000 olika arter. De har vanligtvis femtalig symmetri, men kan ha upp till omkring 20 armar. Om någon av armarna skulle förloras regenereras en ny ut. Ytterst på varje arm sitter ett öga, med vilket sjöstjärnorna kan urskilja ljusskillnader. De har även ett könsorgan, en så kallad gonad, i varje arm. De största arterna kan bli upp till en meter i diameter.
Sjöstjärnor lever i saltvatten och andas med sina tentakler. De saknar möjlighet att osmosreglera och kan därför inte leva i bräckt eller sötvatten. De ha två magar, en för att smälta födan och en de kan föra ut genom munnen och vränga ut och in. De flesta arter av sjöstjärnor äter musslor vars skal de bänder upp med sina starka armar varpå de spottar in sin mage i musslan och börjar äta.
Flertalet sjöstjärnor är enkönade men ett fåtal är hermafroditer. De enkönade sjöstjärnorna kan föröka sig genom att spruta ut ägg och spermier för att föröka sig sexuellt. Om äggen inte blir befruktade kan de ibland genomgå "jungfrufödsel" (partenogenes). Vissa arter av sjöstjärnor (t.ex. Echinaster luzonicus) kan även föröka sig genom att dela sig på mitten och sedan låta de armar som fattas regenereras och möjliggöra att två nya individer bildas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar