Sidor

söndag 14 juni 2009

Hyvinkää. (Finland)


Hyvinge (uttalas [hyʋiŋkæ ː], Svenska: Hyvinge) är en stad och kommun i Finland.

Det är beläget i Nyland regionen, cirka 50 kilometer (30 mi) norr om huvudstaden Helsingfors. Staden chartrades 1960. Hyvinge tillhör provinsen Södra Finland. Befolkningen i Hyvinge är 44989 (31 mars 2009).

Motorvägar och järnväg anslutningar gör den till en av de förorter pendlare centra i huvudstadsregionen. Stadens planering har haft en inriktning på fritidsanläggningar, erkände det faktum att de blygsamma centrum inte kan konkurrera med de affärer och butiker i huvudstaden.

Några av de mer välkända byggnader i Hyvinge är bland annat att kyrkan (1961, Aarno Ruusuvuori) i Hyvinge och herrgård i Kytäjä. Den finska Railway Museum ligger i Hyvinge.

Hyvinge är också hem för Konecranes, som är specialiserat på tillverkning och service av kranar och Kone Hissar, världens tredje största hiss företag som tillverkar, installerar och service hissar och rulltrappor.

Hyvinge är känd bland Scandinavian Golf entusiaster pga Kytäjä golf, belägen på landsbygden i Hyvinge.Den erbjuder två kurser designad av Tom McBroom. Sydöstra Kursen öppnades i augusti 2003 och nordvästra kursen i augusti 2004. Under 16-talet fanns en taverna i det område som nu kallas Hyvinkäänkylä, som ligger ungefär halvvägs mellan Helsingfors och Tavastehus. Den första skatt kataloger också märkt att det finns några hus i området ungefär samtidigt. Hyvinge byn successivt ökade under senare halvan av 19-talet. Men det var byggandet av järnvägsnätet genom Finland, med början 1861, som markerade startpunkten för stadens snabba tillväxt.

Byggandet av Finlands första sträckan av järnvägen, Helsingfors-Tavastehus linje, bestäms placeringen av den nuvarande stadens centrum och järnvägsstationen i Hyvinge är ett av de få ursprungliga som fortfarande används. Från Hyvinkää trafikutövaren också filialer iväg till hamnen i Hangö. I Hangö-Hyvinge Railroad var den första privata järnväg i Finland, som grundades 1872, och förvärvades av finska staten RR Co år 1875. I början av 1900-talet stationen by i Hyvinge var en mellanliggande stopp för många utvandrare lämnar med båt från Hangö till ett nytt liv i Nordamerika.

Luftkvaliteten i Hyvinge ansågs friska på grund av tät barrskog, och på 1880-talet en grupp av läkare från Helsingfors öppnade ett sanatorium för patienter som söker vila och återhämtning.

Industrialiseringen tog en ull fabriken till Hyvinge i 1892 - den Donner familj är Hyvinge Yllespinneri. Fabriken upphörde driften under 1990-talet, men den röda tegel hallar fortfarande. Byggnaden har hittat flera nya användningsområden, bland annat en utställning och en teater.

Hyvinge flygfältsbelysning tjänat som landets största flygplats för en kort tid efter andra världskriget, medan flygplatsen i Malm, Helsingfors i Helsingfors var under kontroll av de allierade. Det finns nu en Motorsports centrum i närheten av flygfältet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar