Sidor

torsdag 11 juni 2009

Salo. (Finland)


Salo (finska Salo) är en stad i landskapet Egentliga Finland i Västra Finlands län i Finland.

Staden är belägen 52 kilometer öster om Åbo och 112 kilometer väster om Helsingfors. Salo har cirka 55 000 invånare och en yta på 2168, 37 km². Salo blev köping .188 och stad 1960. Den äldsta skriftliga noteringen om Salo härstammar från den så kallade Svarta boken i Åbo domkyrka år 1325.

Mobiltelefontillverkaren Nokias huvudfabrik ligger i Salo.
Salo är en enspråkigt finskspråkig stad. Det finns dock en svenskspråkig minoritet i staden. Den lilla svenskspråkiga befolkningen bor, av hävd, huvudsakligen närmast kusten i söder. Salo har också en stor andel invånare av utländsk härkomst, vilket gör den till en av de invandrartätaste orterna i Finland.
Den nuvarande kommunen Salo föddes den 1 januari 2009 när de tidigare kommunerna och städerna Bjärnå, Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, S:t Bertils, Salo, Suomusjärvi och Finby sammanslogs.

Tidigare sammanslogs Uskela med Salo. Några byar i Uskela är Breidilä (fi. Preitilä) och Ullenböle (fi. Ullenpyöli). I kommunen finns också viken Halikkoviken (fi. Halikonlahti). Salo är främst känt för sin elektronikindustri. Salo blev en elektronikstad redan på 1920-talet då två salobor började tillverka radioapparater. Något senare startade tillverkningen av radiotelefonapparater och tv-apparater. Sedermera startade tillverkningen av mobiltelefoner, vilket skulle bli en stor industriframgång i Finland.

1 kommentar:

  1. Viva la Finland, mitt ursprung. Aldrig varit i Salo dock däremot Vasa, Åbo och Helsingfors.

    SvaraRadera