Sidor

lördag 11 juli 2009

Liverpool.

Liverpool (uttalas / lɪvərpu ː l /) är en stad och Metropolitan Borough i Merseyside, England, längs den östra sidan av Mersey Estuary. Det grundades som en stad i 1207 och beviljades staden status i 1880. Liverpool har en befolkning på 435.500, och ligger i centrum av den större Liverpool tätortsområdet, som har en befolkning på 816.216.
Historiskt sett en del av Lancashire, den urbanisering och utbyggnad av Liverpool var i stort sett som den stad är en så viktig hamn. Senast den 18: e århundradet, handel från West Indies, Irland och fastlandet Europa tillsammans med nära förbindelser med Atlantic Slave Trade främjat den ekonomiska expansionen i Liverpool. I början 19th century, 40% av världens handel passerade Liverpool's lastkajer, bidrar till Liverpool's stiga som en stor stad.
Invånare i Liverpool kallas Liverpudlians men är även känd som "Scousers", med hänvisning till den lokala maträtt som kallas "LIVERPOOLDIALEKT", en form av köttgryta. Ordet "LIVERPOOLDIALEKT" har också blivit synonymt med Liverpool accent och dialekt. Liverpool status som en port stad har bidragit till dess mångskiftande befolkning, som utgår från en rad olika folk, kulturer och religioner, i synnerhet från Irland. Popularitet The Beatles och andra grupper från Merseybeat era bidrar till Liverpool ställning som turistmål, turism utgör en betydande del av stadens moderna ekonomin. I 2007 staden firade 800th anniversary, och 2008 anordnades den europeiska kulturhuvudstaden titeln tillsammans med Stavanger, Norge.
Under 2004 har flera områden i hela centrum beviljades världen Heritage Site status av UNESCO. Kallad Liverpool Maritime Mercantile City, webbplatsen omfattar sex olika platser i staden, inklusive pirhuvudet, Albert Dock och William Brown Street och inkluderar många av stadens mest kända landmärken.


En karta över Liverpool ursprungliga syv gator
King John's brev patent av 1207 meddelade grunden för kommunen i Liverpool, men i mitten av 16-talet befolkningen fortfarande bara omkring 500. Den ursprungliga gatan plan Liverpool sägs ha utformats av kung John nära samma Temne det beviljades en kunglig stadga, vilket gör det till en borough.The ursprungliga syv gator lades ut i en H form:


Under 17-talet fanns det långsamma framsteg inom handel och befolkningstillväxt. Battles för staden har fört under engelska inbördeskriget, inklusive en arton dagars belägring i 1644. Under 1699 Liverpool gjordes en socken genom lag av parlamentet, som samma år sin första slavej fartyget, Liverpool Merchant, som seglar för Afrika. Eftersom handel från West Indies överträffas av Irland och Europa, och som River Dee silted upp, Liverpool började växa. Den första kommersiella VÅTDOCKA byggdes i Liverpool i 1715. Betydande vinster från slavhandeln hjälpte staden att blomstra och öka snabbt. I slutet av århundradet Liverpool kontrollerade över 41% av Europa och 80% av Storbritanniens slavej handel.
I början av 19-talet, 40% av världens handel går genom Liverpool och uppförandet av större byggnader avspeglas denna rikedom. Under 1830, Liverpool och Manchester blev den första staden att ha ett InterCity järnvägsförbindelse genom Liverpool och Manchester Railway. Befolkningen fortsatte att öka snabbt, särskilt under 1840-talet när iriska invandrare började som anländer med de hundratusentals som en följd av den stora hungersnöden. Genom 1851, ca 25% av stadens befolkning var Iriska födda. Under den första delen av 20-talet, Liverpool var ritning invandrare från hela Europa.


Housing Act 1919 resulterade i massa råd bostäder bygga hela Liverpool under 1920-talet och 1930-talet. Tusentals familjer har bostad från inner-city till nya förorts bostadsområden, som bygger på förevändning att detta skulle förbättra sin levnadsstandard, även om det här i hög grad är subjektiv. Ett stort antal privata hem har också byggt under denna epok. Processen fortsatte efter andra världskriget, med många fler nya bostadsområden byggs i förortsområden, medan vissa av de äldre innerstaden där också omkonstrueras för nya bostäder.
Under andra världskriget fanns det 80 air-räder på Merseyside och dödade 2500 människor och orsakade skador för nästan hälften av hushållen i huvudstadsregionen. Betydande återuppbyggnad efter krig, inklusive stora bostadsområden och Seaforth Dock, den största dockan projekt i Storbritannien. Mycket av den omedelbara återuppbyggnaden av centrum har varit djupt impopulär, och var så bristfällig så mycket stadsplanering förnyelse på 1950-talet och 1960-talen - de delar av stadens arv som överlevt tyska bombningarna kunde inte motstå ansträngningar stadsförnyelse. Sedan 1952 Liverpool har tvillinghjul med Köln, Tyskland, en stad som också upplevt flygövervakning bombningar under kriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar