Sidor

måndag 27 juli 2009

Nanaimo. (Kanada)

Nanaimo (uttalas / nənaɪmoʊ /) (Kanada 2006 Census befolkningen 78.692) är den näst största staden på Vancouver Island i British Columbia, Kanada. Det har döpts till "Bathtub Racing huvudstad i världen" och "Harbour City". Nanaimo ibland också kallad "Hub City" på grund av dess centrala läge på Vancouver Island, och på grund av utformningen av centrala gator som utgör ett "nav" mönster. Det är också fondly kallas "Hub, Tub och Pub City" på grund av sitt samarbete med badkar racing och de många "vattenhål" i Gamla Nanaimo. Det är säte för regionala distrikt Nanaimo. De första européerna att hitta Nanaimo Bay var de 1791 spanska resan av Juan Carrasco, under ledning av Francisco de Eliza. Nanaimo började som en trading post i början av 1800-talet, och 1849 den Snuneymuxw chef Ki-et-sa-kun ( "kol Tyee") informerade Hudson's Bay Company om förekomsten av kol i området, och under 1853 företaget byggt upp en Fort kallas Nanaimo Bastion (fortfarande bevarade). Därefter staden var främst känd för export av kol.
Robert Dunsmuir bidragit till att fastställa kolgruvor i Nanaimo hamnområdet som anställd av Hudson's Bay Company, och senare bryts i Nanaimo som en av de första oberoende gruvarbetare. Under 1869 Dunmuir upptäckte kol flera miles norr om Nanaimo på Wellington, och därefter skapade företaget Dunsmuir och Diggle Ltd så att han kunde skaffa kronan mark och finansiera start av vad blev Wellington Colliery. Med framgång Dunsmuir och Diggle och Wellington Colliery, Dunsmuir expanderat sin verksamhet till att omfatta ånga järnvägar. Dunsmuir säljs Wellington kol genom sina Avgång Bay lastkajer, medan konkurrerande Nanaimo kol såldes av Vancouver Coal Company genom Nanaimo dockorna.
De 1887 Nanaimo Mine Explosion dödade 150 gruvarbetare och var den största människan orsakade explosionen tills Halifax Explosion. Under 1940-talet, lufsa undan kol som huvudsaklig verksamhet, även om Minetown Dagar fortfarande firas i angränsande gemenskap av Lantzville.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar