Sidor

tisdag 28 juli 2009

Öckerö.


Öckerö kommun är en kommun i Västra Götalands län. Centralort är Öckerö.
Öckerö brukar räknas till Göteborgs norra skärgård. Kommunen består av tio bebodda öar som alla ligger mellan Vinga och Marstrand. Öarna heter Grötö, Hyppeln, Källö-Knippla, Björkö, Fotö, Hälsö, Kalvsund, Rörö, Hönö och Öckerö. Övriga öar har ingen åretruntbefolkning. Björkö är största ön.
Avgiftsfri färjeförbindelse med bilfärja från Lilla Varholmen på Hisingen i Göteborg finns till Hönö och Björkö. Från Hönö finns fast förbindelse (bro) till Öckerö (ön) och Fotö. Från Öckerö går det fast förbindelse vidare till Hälsö och från Burö färjeläge avgiftsfri bilfärja vidare till nordöarna (Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö). Från Björkö går det personfärja till Kalvsund och Grötö. Från centrala Göteborg finns bussförbindelse, linje 240, från Nils Ericsonterminalen, bredvid centralstationen, till färjeläget Lilla Varholmen.
Öckerö är den enda kommunen i Sverige som, jämte Gotland, saknar fast landförbindelse.



Öckerö är en av de centrala öarna i Göteborgs norra skärgård. Den har också givit namn åt kommunen i vilket norra skärgården ingår. Det administrativa centrat för kommunen ligger på ön. Det finns kommunhus, bibliotek, bank, post och apotek. Det finns också restaurang, kiosk och livsmedelsaffär och gästhamn. Invid Brattens färjeläge finns vårdcentral och restaurang/cafeteria med hotell och vandrarhem samt konferensmöjlighet, Nimbus. Hembygdsgården ligger mellan gamla och nya kyrkan. Det är en samling väl bevarade äldre hus med underhållning sommartid. Örtagården ligger på Nordgårdsvägen, i närheten av biblioteket. Där arbetar många ideellt för att bevara olika trädgårdsväxter och i synnerhet rosor av olika sorter. Ofta musikunderhållning sommartid. Biblioteket är vackert inrett och har ofta konstutställningar av hög klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar