Sidor

onsdag 8 juli 2009

Skärholmen.

Skärholmen är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Stadsdelen gränsar till Sätra och Vårberg, till Segeltorp, Kungens kurva och Vårby i Huddinge kommun, samt till Ekerö kommun. Ytan uppgår till 189 hektar land och 4 hektar vatten. Avståndet till Gustav Adolfs torg i centrala Stockholm är 12,8 kilometer. Skärholmen och Vårberg överfördes från Huddinge kommun 1963.
Skärholmen ligger i Stockholms sydvästra hörn utefter Stockholms tunnelbanas så kallade Röda linjen.
Av Skärholmens befolkning, totalt 7961 personer, har 70,9 procent utländsk bakgrund (2007) och stadsdelen anses vara en av Stockholms mer mångkulturella. Skärholmen tillhörde tidigare Smista gård och hela området tillhörde Huddinge kommun fram till 1 januari 1963, då det inkorporerades med Stockholm. Området var på den tiden ett jordbrukslandskap med skogklädda höjder och dalgångar. Namnet kommer från den gård, Skärholmens gård, som ännu finns kvar vid Mälaren. Gården var ett torp som tillhörde Vårby gård. Under 1700-talet byggdes det om och fick sitt nuvarande utseende. En generalplan fastställdes 1963, tanken var att Skärholmen skulle bli ett områdescentrum för de angränsande stadsdelarna. Åtta olika stadsplaner togs fram, dessa dominerades av viljan av att Skärholmen skulle bli en stadsdel för bilisterna. Man beräknade att invånarna i flerbostadshusen skulle ha tillgång till minst 1 ½ bil per hushåll, medan de i eget hus skulle ha tillgång till minst två bilar. I centrum byggdes därför ett stort parkeringshus för 4 000 bilar. Så många bilar blev det aldrig i Skärholmen, och en del av parkeringshuset har tidigare använts av Skärholmens loppmarknad. Senare har olika affärslokaler uppförts inom olika delar av parkeringshuset.
Större delen av stadsdelen uppfördes 1964-1975, och de första inflyttningarna skedde den 1 september 1965 på Ekholmsvägen 79-91.
Skärholmens centrum invigdes 8 september 1968 och är uppbyggt kring ett system av gågator och två torg. Under dessa går lastgator och tunnelbanan. Förutom butiker finns här medborgarhus, två kyrkor, två moskéer, kontor och sporthall. 1984 glasades centrumet in (förutom Bredholmsgatan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar