Sidor

söndag 9 augusti 2009

Åhus.

Åhus är en tätort i Kristianstads kommun i nordöstra Skåne, belägen vid Helge ås norra utlopp i Hanöbukten.

Tätorten har cirka 9 000 åretruntboende och en betydande sommarpopulation.
Bostadsområdet söder om Helge å heter Äspet och bostadsområdet mot stranden norrut heter Täppet.

Vid Täppet ligger Kantarellenbadet och semester- och konferensanläggningen Hotel ÅhusStrand.
Strax sydväst om stadskärnan, en kilometer längs Yngsjövägen ligger bostadsområdet Transval. Åhus historia går ända tillbaka till sen järnålder/vikingatid, då en betydande handelsplats var etablerad en bit uppströms om det nutida samhället. Åhus hette från början Aos (1296). Namnet betyder 'åmynning'. Att orten senare kom att heta Åhus förklaras av borgen som fanns där. En borg kunde kallas 'hus' (jfr Glimmingehus. Ett antaget namn är *Aosa hus, som sedan skulle ha förändrats till Åhus. Möjligen kan denna förändring ha skett genom lågtyskt inflytande.Åhus var en betydande handelsplats i det danska riket.

På 1100-talet uppfördes en borg utanför staden efter kontinental förebild, troligtvis av den lundensiske ärkebiskop Eskil, som fick namnet Aose-hus, medan orten kort och gott kallades Aos. Sin blomstringstid som stad upplevde Åhus under 1200- till 1400-talet, då staden lydde under och gynnades av Lunds ärkestift. Bland annat uppfördes då en ringmur, vars rester är de näst bäst bevarade resterna av en medeltida ringmur i det nuvarande Sverige. De äldsta kända stadsrättigheterna är från 1326, men enligt ortens egen tradition räknar man med att den grundades 1149, då ärkebiskop Eskil fick den som förläning.
Staden förlorade mycket av sin betydelse i och med reformationen på 1500-talet, ett århundrade då också svenska plundringar drabbade hårt och bland annat förvandlade borgen till den ruin i hamnområdet den än i dag är.

Nedgångsperioden fullbordades med att Åhus förlorade sina stadsrättigheter 1617 när fästningsstaden Kristianstad grundades av Kristian IV. År 1658 kom Åhus till Sverige genom freden i Roskilde.
Åhus blev municipalsamhälle år 1887, och blev därefter köping i två steg, en del blev köping 1905, återstoden 1929. År 1971 uppgick Åhus köping i Kristianstads kommun. Köpingsvapnet, vars bild härrör från det medeltida stadsvapnet, fastställdes av Kungl. Maj:t den 17 juni 1948: "I blått fält en av vågskura bildad stam och på en därifrån uppskjutande stång en sjuflikig kyrkfana åtföljd till höger av en kräkla och till vänster av ett halster, allt av guld."

Åhus är sedan långa tider känd som badort. Redan på slutet av 1800-talet gick badtågen från Kristianstad till Åhus. Varma sommardagar kunde 4 000-5 000 personer stiga av i nuvarande Stubbagatans förlängning för att ströva omkring utmed Täppetsstranden. Sedan blev herrarna lite vågade och kavlade upp byxorna och gick ut i vattnet och rökte cigarr. Läs mer i Kent Olssons bok "Inte en vackrare plats på jorden".

Åhus är också ålakusten. "Ett äkta ålagille kan endast upplevas i en ålabod i Åhus, annars är det ett vanligt kalas", enligt Ålakademien. Allt detta startade med den första ålakungen Sven-Wilhelm Nilsson. Den som sedan gjorde sig känd som ålakungen och kungen av Åhus var hans son Henning-Wilhelm Nilsson, som bland annat startade ålexporten och blev kunglig hovleverantör. Ålfisket har numera minskat i omfång, men har i stället blivit en viktig del av besöksnäringen i regionen och ett 50-tal olika nationaliter besöker nu årligen Åhus för att uppleva ett äkta ålagille i någon av ålabodarna. De mesta kända ålafiskarna numera är tvillingbröderna Mats, Karl Danielsson, Max Svensson/ Frisebodafisket/,Sven-Wilhelm-Björn Nilsson/Revhaksfisket/ och Hånsa Olofsson/Tvillingboda och Rigelejefisket/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar