Sidor

söndag 9 augusti 2009

Lindome.

Lindome är en socken i Fjäre härad i Halland samt tätort, kommundel och församling i Mölndals kommun, 15 km s. om Göteborg.

Lindome är den nordligaste socknen i Halland. Fram till 1960-talet var bygden en utlöpare av Hallands jordbrukslandskap. Jordbruket var magert; i socknen finns ett stort inslag av skog, Vid sidan av den dalgång där Lindomeån leder vattnet från Ingsjöarna först västerut till nuvarande Lindome centrum, och sedan söderut mot Anneberg och Kungsbacka.

Bebyggelsen var därefter, förutom stationssamhället fanns mindre byar utspridda i socknen.

På 1960-talet inleddes en utbyggnad till ett förortsamhälle. Ett centrum etablerades mellan kyrkan och stationen, innehållande bland annat affärer, bibliotek, högstadieskola och vårdcentral. Bostäder började byggas, i första hand som småhus/radhus vilket fortfarande präglar Lindomes bebyggelse.

Befolkningen har sedan dess flerdubblas, och domineras idag av människor som har sin utkomst av arbete i Göteborgsregionen, men kanske tycker om att bo i närheten till naturen. Kommunikationerna är goda; såväl motorvägen E6 som Västkustbanan passerar genom Lindome.

1971 överfördes Lindome från Hallands län till Göteborgs och Bohus län i samband med att kommunen uppgick i Mölndals kommun. Värt att notera är att Lindome tillhör landskapet Halland men länet Västra Götaland
Kommundelen har ca 13 000 invånare varav 10 505 i tätorten.

Lindome är kanske mest känt för sin möbelproduktion under 1800-talet till tidiga 1900-talet. Bland annat tillverkades här Göteborgsstolen, ofta kallad Lindomestolen. Anledningen kan sökas i dels det magra jordbruket (möbelproduktion var för många en nödvändig bisyssla på vintern), dels i tillgång till virke, samt avsättningsmöjligheter i Göteborg. Det berättas hur man till fots transporterade varorna, för försäljning runt Järntorget.

Lindome har vidare blivit känd för det uppmärksammade mord som ledde till rättegången om Lindomefallet, som med viss orätt kommit att symbolisera ett fall där två gärningsmän båda frikänns efter att ha skyllt på varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar