Sidor

söndag 16 augusti 2009

Dals Långed.

Dals Långed är en tätort i Bengtsfors kommun
Dals Långed ligger ca 20 km från Bengtsfors och 30 km från Åmål. Utöver lokala butiker och restauranger finns konsthantverksskolan Steneby (med Stiftelsen Stenebyskolan och HDK Steneby) som är knuten till Göteborgs Universitet, samt Sverige enda hästskosömfabrik. Här tillverkas också papper för bl.a. servetter och plastförpackningar.Dals Långed är kommunens mest långsträckta tätort och genomfart, med ett flertal gästhamnar och med en befolkning på ca 1700 personer.

Gammal kultur och tradition följs åt med blicken mot framtiden. Här finns Stenebyskolan som bedriver hantverksutbildningar med konstnärlig inriktning på grund-, påbyggnads- och högskolenivå inom trä, metall och textil.
Naturskönt på en halvö i södra delen av Laxsjön ca 3 km norr om Dals Långed ligger Baldersnäs med sin herrgårdsbebyggelse och berömda parkanläggning. Herrgården erbjuder restaurang såväl som boende.
Är man intresserad av en aktiv semester finns Dalslands Aktiviteter strax utanför Dals Långed. Här kan du pröva allt från äventyr på höga höjder till långa ridturer. I övrigt finns ett flertal kanotuthyrare på orten.
Högbyns hällristningar ligger ca 6 km sydost om Dals Långed mot Tisselskog. Hällristningarna i Högsbyn är Dalslands största och märkligaste fornminne. Ristningarna ligger i ett naturskönt kulturlandskap, vackert beläget vid Råvarpens strand. I anknytning till området finns kafé, bronsåldersutställning och guidning.
I Dals Långed finns ett basutbud av affärer, bank, caféer och restauranger. Väl värt ett besök är Falkholts Gestgifveri i Steneby, känt för sin meny med dalsländska specialiteter.
Ett flertal olika boendevarianter finns i Dals Långed, bl a finns här två campingar, vandrarhem eller man kan pröva på att bo på lantgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar